Stoptober een goede stap naar een rookvrije zorginstelling?

Facebooktwitterlinkedinmail

30 juli 2019 – In september start voor de zesde maal in Nederland de campagne ‘Stoptober, 28 dagen niet roken!’. Het doel is om rokers te stimuleren om voor 28 dagen te stoppen met roken en daarvoor massale steun te organiseren. GGZ Nederland heeft in het Nationaal Preventieakkoord afgesproken dat alle aangesloten lidinstellingen in 2025 rookvrij zijn. Meedoen aan Stoptober is een mooie aanleiding om hiermee aan de slag te gaan.

Zorgprofessionals hebben een belangrijk aandeel gehad in het succes van Stoptober 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018. De campagne voor dit jaar biedt een nieuwe manier om stoppen met roken met cliënten te bespreken en is uitstekend te combineren met een stopadvies en de bestaande richtlijnen voor behandeling van tabaksverslaving.

Stoptober is theoretisch goed onderbouwd en is gebaseerd op wetenschappelijke evidentie en richtlijnen voor het professioneel handelen. Deelname aan Stoptober biedt rokers de mogelijkheid om een succesvolle stoppoging te doen. Immers, 28 dagen rookvrij zijn betekent dat het doel gehaald is. Bovendien laat onderzoek naar deelnemers aan Stoptober in het Verenigd Koninkrijk zien dat deelnemers die 28 dagen rookvrij zijn geweest een 5x grotere kans hebben op definitieve abstinentie.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap en het Partnerschip Stop met Roken ondersteunen dan ook van harte deze campagne.

Initiatiefnemers van Stoptober zijn de Alliantie Nederland Rookvrij, KWF Kankerbestrijding, Hartstichting, Longfonds, GGD-GHOR, Trimbos-instituut en het Ministerie van VWS.

Deelnemen?

Wilt je als instelling deelnemen aan Stoptober 2019, bestel dan een Stoptober-kit.

Dit bericht is 2404 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail