Zorgaanbieder Roads wint Europese award voor IPS-methode

Facebooktwitterlinkedinmail

23 mei 2017 – Internationale erkenning voor de IPS-methode om mensen met ernstige psychische aandoeningen te begeleiden naar werk of opleiding. Met IPS (Individuele Plaatsing en Steun) biedt Roads continue begeleiding aan cliënten en wordt nauw samengewerkt met behandelaars, UWV en de gemeente. Roads directeur Juul Reinking neemt 24 mei de Europese IPS Award 2017 in ontvangst en is trots op het resultaat en op de internationale erkenning daarvan: “Het aantal mensen dat via Roads met succes aan de slag is gegaan, is flink gestegen. Deze prijs is een mooie waardering daarvan. 

Maatwerk

De kern van IPS is mensen met psychiatrische klachten helpen bij het vinden en behouden van een betaalde baan of een opleiding die aansluit bij iemands wensen. Door IPS kunnen mensen werkend en studerend herstellen. Roads werkt inmiddels bijna tien jaar met deze van oorsprong Amerikaanse methode. Juul Reinking: “De kracht van Roads is de samenwerking. De IPS coach is onderdeel van het ambulante behandelteam. Zo wordt op alle leefgebieden gekeken hoe het met iemand gaat: woonsituatie, schulden, sociaal netwerk, enzovoort. Als iemand uitvalt op werk of in de behandeling wordt daar direct iets mee gedaan. De IPS-methode leidt twee maal zo vaak tot betaald werk als andere programma’s.”

IPS methode helpt met mensen met zware psychische klachten aan het werk.

Roads telt inmiddels 23 IPS trajectcoaches die werken voor cliënten van Inforsa, Mentrum en Basis GGZ (allen onderdeel van Arkin). Bij jonge mensen die een eerste psychose hebben gehad, is er een uitstroom naar betaald werk of scholing van ruim 70%. Bij mensen met een ernstige psychische aandoening is dit lager, ongeveer 45%.

“Met goede begeleiding kan het wèl!”

De IPS-coaches hebben eerst een uitgebreide training gevolgd bij kenniscentrum Phrenos en hebben een groot netwerk van werkgevers. Daarnaast is de steun van en samenwerking met de gemeente Amsterdam ook een belangrijke factor voor het succes van IPS. Juul Reinking: “Amsterdam is een gemeente die voorop loopt in het steunen van dit traject. Het gaat om een groep mensen die zeer moeilijk (weer) aan het werk komt. Met dank aan het doorzettingsvermogen van de mensen van Roads, de gemeente en het UWV hebben we laten zien dat het met goede begeleiding wèl lukt!”

IPS award

In Nederland werken 27 organisaties met IPS; waaronder Roads (onderdeel van Arkin). Kenniscentrum Phrenos beoordeelde Arkin als beste IPS-organisatie van Nederland en daarmee droeg zij Arkin voor als kandidaat voor de Europese 2017 IPS Learning Community Achievement Award. De prijs is volgens Phrenos ook een erkenning voor de Nederlandse manier waarop IPS wordt uitgevoerd.

Roads is zorgaanbieder en maatschappelijk ondernemer, onderdeel van Arkin. Roads begeleidt mensen met een complexe psychiatrische problematiek, verslavings- of justitiële achtergrond naar dagbesteding en werk.

Bron: persbericht

 

Dit bericht is 3070 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail