Al 11.300 tekenaars petitie tegen bezuinigingen in de langdurige zorg!

Facebooktwitterlinkedinmail

langdurige-zorg-4-web, bezuinigingen

3 mei 2016 – Afgelopen week werd bekend dat het kabinet afgelopen vrijdag vergaderde over of de bezuinigingen van €500 miljoen door gaan. Die staan voor 2017 op de planning voor de langdurige zorg. Het is nog niet bekend of het kabinet de bezuinigingen door laat gaan. Ze zijn nog niet van tafel. Terwijl nieuw onderzoek de schrijnende noodzaak tot mens-waardige zorg weer eens duidelijk maakt. Help dus ook mee: teken en verspreid de petitie om de bezuinigingen te stoppen verder!

Nog maar 3.700 tot de 15.000
Donderdag berichtte het LOC al dat het het verzet tegen deze bezuinigingen toeneemt. Onder allerlei mensen, grote en kleine organisaties die met zorg te maken hebben. Onze oproep om voor afgelopen vrijdag ook de petitie te tekenen om de bezuinigingen te stoppen, leidde tot veel extra handtekeningen. Veel dank weer voor ieders hulp! De teller staat nu al op 11.300 en telt gestaag door!
Beroepsvereniging verplegenden & verzorgenden: ‘Onverantwoorde bezuinigingen’

Beroepsvereniging V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland) laat nu ook weten dat zij verdere bezuinigingen in de langdurige zorg onverantwoord vinden. Zo is op hun website te lezen:

V&VN onderschrijft de noodkreet van diverse partijen in de zorg tegen de beoogde extra bezuiniging van € 500 miljoen in de Wet langdurige zorg (Wlz) per 2017. Ruimte voor reflectie en investeringen in deskundigheid zijn nodig om verbeteringen in de zorg te realiseren. Dat verhoudt zich slecht met nog meer bezuinigingen. Sonja Kersten, directeur V&VN: “Deze ontwikkelingen frustreren de koers die we hebben ingezet voor kwaliteitsverbetering in de langdurige zorg.”
V&VN ontvangt veel signalen uit de achterban dat de huidige werkdruk hoog is in de langdurige zorg en dat er minimale tijd is voor reflectie en ontwikkeling. “Ik deed mijn werk met liefde, maar ik had altijd het gevoel dat ik tijd tekort kwam om mensen kwalitatief goed te verzorgen”, aldus een reactie van een verzorgende op het bericht over de extra bezuinigingen. Andere verpleegkundigen en verzorgenden geven ook aan dat het risico op het maken van fouten groter wordt en de veiligheid in het geding komt.
Staatssecretaris in EenVandaag: “Kijken of dat lukt”
Grotere media beginnen de acties tegen de bezuinigingen nu ook op te pakken. Zo schreef Zorgvisie er afgelopen week dit bericht over. EenVandaag wijdde er een reportage aan. Waarin brancheorganisatie Actiz aangeeft dat de bezuinigingen tot verlies van 10.000 banen leidt, met directe gevolgen voor de cliënt. ‘Het kan niet meer, de rek is er uit’, aldus de presentator in de uitzending waarin de staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn ook te gast is.
Van Rijn laat weten: “Als we die kwaliteitsimpuls door willen zetten, dan moet je zorgen dat daar voldoende ruimte is, ook voor verpleeghuizen, om goede zorg te kunnen verlenen. We zijn nu heel erg naar dat geld aan het kijken, we lopen daar niet voor weg.” Waarop de presentator vervolgt: “Het gekke is dat u aan de ene kant geld geeft, 110 miljoen, voor meer aandacht en activiteiten. En aan de andere kant bezuinigt u, 260 miljoen [op de verpleeghuiszorg, redactie]. Dus dat is een negatief bedrag onder de streep. Er wordt een dringend beroep op u gedaan om die 260 miljoen van tafel te halen. Gaat u dat doen?”

Van Rijn: “Bezuinigen is natuurlijk nooit leuk. Zeker niet als je een kwaliteitsimpuls wilt geven. En dit is een bezuiniging waar ik met voorrang vanaf wil. Maar we moeten kijken of dat lukt.” De reportage is hier te bekijken.

Nog niet getekend? Maar wel tegen de bezuinigingen in de langdurige zorg? Onderteken de petitie! 

Schermafbeelding 2016-04-15 om 09.39.15

Bron: loc.nl

Dit bericht is 2363 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail