Kijktip: uitzending Radar over antidepressiva

Facebooktwitterlinkedinmail

antidepressiva, medicijnen

3 mei 2016 – Radar stelde in samenwerking met de Universiteit Utrecht een enquête op over antidepressiva. Hierin vroegen we naar de ervaringen in het heden en verleden met verschillende antidepressiva.

Antidepressiva staan al jaren ter discussie. De pillen kunnen heftige bijwerkingen hebben, zoals het opwekken van agressiviteit en suïcidale neigingen. Toch blijft de groep gebruikers maar groeien. In Nederland slikken inmiddels ongeveer 1,1 miljoen mensen antidepressiva, zoals Seroxat en Prozac. En dat terwijl de pillen maar bij een kleine groep werkzaam zouden zijn. Hoe kan dat?

Bijna 16.000 mensen hebben de enquête ingevuld en hun ervaringen met antidepressiva gedeeld. Deze mensen gebruiken / hebben antidepressiva gebruikt of vullen de enquête in voor iemand in hun naaste omgeving. Dit zijn niet alleen Radar Testpanelleden maar ook mensen van buiten ons testpanel. We hebben expliciet gevraagd naar alle ervaringen: positief en negatief, in het heden en verleden. De resultaten van het onderzoek lees je hier.

Stofjes

Psychische problemen zouden het gevolg zijn van een chemische onbalans in de hersenen. Hoogleraar Trudy Dehue schreef onlangs een artikel over het zogenaamde ‘ontbrekende stofje in het brein’. Op verschillende websites wordt deze hypothese verkondigd. ‘Dat het onzin is, kan iedereen snappen. Als verlegen mensen spraakzaam worden door alcohol, betekent dit niet dat zij een alcohol tekort hebben in hun hersenen.’

Uit de enquête blijkt ook dat dit verhaal hardnekkig is. 71 procent geeft aan dat hen is verteld of dat ze gelezen hebben dat een antidepressivum een depressie tegengaan doordat het een tekort aan een bepaald stofje in de hersenen aanvult en 63 procent gelooft dit verhaal ook.

De vijf meest gebruikte antidepressiva zijn (in die volgorde) amitriptyline, paroxetine, citalopram, mirtazapine, venflaxine. Bij alle voorschriften van antidepressiva is 80% afkomstig van de huisarts. (Bron: Stichting SFK). Uit onze enquête blijkt dat Seroxat (paroxetine) het meest populaire antidepressivum is.

Meld bijwerkingen

Bijwerkingen van medicijnen worden bijgehouden door Bijwerkingen Centrum Lareb. Heb jij of iemand in je naaste omgeving ervaring met een (ernstige) bijwerking? Meld dit dan bij Lareb.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) laat in een reactie weten dat de werkzaamheid van antidepressiva relatief laag is bij een milde tot matige depressie. Het CBG raad het gebruik bij kinderen en adolescenten af. Lees de volledige reactie van het CBG.

Stop niet zomaar

Stop nooit zomaar met het gebruik van antidepressiva; doe dit altijd in overleg met je huisarts. Plotseling stoppen kan ook ernstige bijwerkingen veroorzaken.

Bron en bekijk de reportage: radar.avrotros.nl 

Dit bericht is 14097 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail

Een reactie

  1. Ik heb zelf Seroxat gebruikt, gelukkig maar heel kort omdat ik merkte dat het voor mij niet oké was. A la: het Seroxat-schandaal. Ik heb er hele slechte ervaringen mee, helaas. Die ervaring heb ik ook opgeschreven op mijn blog over Borderline Persoonlijkheidsstoornis.

    http://raspessimist.nl/2016/04/22/antidepressiva-yup-seroxat/

    De uitzending heb ik helaas gemist, die ga ik zometeen terug kijken. Bedankt voor de tip!

Het is niet meer mogelijk te reageren