3 mei 2016 – Bij een vergelijking tussen de Nederlandse en Engelse ggz komt Nederland er goed uit. Zo kennen we hier bijvoorbeeld een korte opnameduur en weinig crisis-heropnames in vergelijking met Engeland. Dit bleek tijdens een driedaags werkbezoek van NHS England, NHS Benchmarking en NHS Confederation. De Engelsen waren op uitnodiging van GGZ Nederland in Amersfoort. Het doel van het werkbezoek was over en weer van elkaar te leren, vooral op het gebied van kwaliteitsmetingen en kwaliteitsbeleid en -ontwikkeling.
De deelnemers van de verschillende NHS-organisaties waren onder de indruk van de resultaten die we in Nederland behalen met de ROM-metingen. Het meten van uitkomsten van behandelingen en daarmee benchmarken, wat we hier met ROM doen, kennen ze in Engeland niet. Omgekeerd waren Nederlandse deelnemers onder de indruk van enorme hoeveelheid data die de NHS vrijwillig van instellingen krijgt. NHS Benchmarking (vergelijkbaar met het Nederlandse Stichting Benchmark GGz) koppelt die data binnen 6 maanden terug aan instellingen, waardoor zij sneller en gerichter intern kunnen sturen op verbetering van de zorg. Ook is Engeland verder met het verwerken van al die data tot keuze-informatie voor patiënten en cliënten. Iets waar we in Nederland nog maar net mee beginnen.
Sarah McClinton, directeur ggz en gehandicaptenzorg van het Britse ministerie voor gezondheid, vloog speciaal over om het werkbezoek een dag mee te kunnen maken. Zij en de andere Engelse gasten kregen een goede indruk van het Nederlandse kwaliteitssysteem dankzij bijdragen van Stichting Benchmark GGz, het Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGz, het Zorginstituut Nederland, LPGGz, Vectis, het Netwerk Vroege Psychose en het netwerk Verslavingszorg binnen GGZ Nederland.
Tijdens het bezoek is ook hard gewerkt aan een benchmark tussen Australië, Engeland, Nederland, Schotland, Wales en Zweden. Op het eerste gezicht bleek dat Nederland het in vergelijking met Engeland goed doet. Overigens bleek Australië het op veel parameters nog beter te doen. Het gesprek over deze benchmark gaf hele mooie aanknopingspunten voor beleid. Zo interessant, dat het Britse ministerie van Volksgezondheid NHS Benchmarking dezelfde week nog opdracht heeft gegeven om de benchmark voor Engeland uit te breiden.
Bron: ggznederland.nl
Dit bericht is 4402 keer gelezen.