Broer na zelfmoord: ‘Bezuinigen in de GGZ tot de dood er op volgt’

Facebooktwitterlinkedinmail

bezuinigen

11 januari 2016 – Op 21 november 2014 sprong schizofreniepatiënt Martin Bertrums (56) van een flat in Hintham. Vijf dagen voordat hij vanwege het bezuinigen gedwongen moest verhuizen.

Martin woonde al sinds de jaren negentig op het terrein van Reinier van Arkel in Vught. De GGZ-instelling waar Martin verbleef oordeelde dat hij op zich zelf kon wonen, mede gedwongen door de afbouw van bedden.

Ggz-instellingen moeten vanwege landelijke afspraken het aantal bedden voor 2020 met dertig procent hebben teruggebracht. Een woordvoerder van Reinier van Arkel erkent in een reactie dat het gedwongen verlaten van hun vertrouwde woonomgeving , net als voor alle mensen, ook voor veel cliënten ‘een intensief en spannend traject’ is. „Sommige cliënten hebben dubbele gevoelens. Het loslaten van een inmiddels vertrouwde woonomgeving op het instellingsterrein is moeilijk. Maar aan de andere kant is het perspectief van ‘gewoon’ wonen in een wijk en ‘er weer bij horen’ ook mooi vooruitzicht.”

Zijn broer Jo denkt niet dat Martin op het op zichzelf wonen zag zitten. “Ik denk dat hij al snel voor zichzelf besloot: als dat gebeurt, dan is het voor mij voorbij.”

Jo Bertrams verwijt de overheid alleen maar naar cijfers te kijken. “Hoe ver je kunt gaan met bezuinigen? Tot de dood erop volgt, is gebleken.”

In het Brabant Dagblad van 9 januari stond een uitgebreid artikel.

Bron: bd.nl 

 

Dit bericht is 3368 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail