Miljoenenverliezen GGZ instellingen in het Noorden

Facebooktwitterlinkedinmail

regeldruk

2 maart 2016 – Het was al langer bekend dat de grote GGZ instellingen voor psychiatrische en psychologische zorg in het Noorden het uiterst moeilijk hebben. Ze moeten bezuinigen en veel eenvoudige vormen van hulpverlening worden door psychologen of psychiatrische verpleegkundigen bij huisartsen gedaan in plaats van door de duurdere instellingen zoals Lentis en GGZ Drenthe, zo meldt het Dagblad van het Noorden. 

GGZ Drenthe heeft 6,1 miljoen euro verlies geleden in 2014. Lentis leed 1,2 miljoen verlies en GGZ Friesland 6,7 miljoen euro.

De late publicatie van de financiële cijfers heeft te maken met landelijke declaratieregels. Alle ggz-instellingen kregen van minister Edith Schippers uitstel van de plicht om op 1 juli van het jaar de cijfers van het jaar daarvoor te publiceren. De deadline werd daarna nog enkele keren verder opgeschoven tot uiteindelijk 1 maart 2016.

Jaarrekeningen
Dezer dagen zijn de jaarrekeningen over 2014 pas gepubliceerd. Daaruit blijkt dus dat de GGZ Drenthe het in 2014 financieel slecht deed. Op een jaaromzet van 174 miljoen is de zes miljoen verlies vrij fors. Intussen heeft de GGZ Drenthe al gereorganiseerd. De organisatie is vorig jaar bovendien tijdelijk onder verscherpt toezicht van de inspectie geplaatst. Toch verwacht de organisatie ook 2015 met rode cijfers af te sluiten.

De Groningse/Noord-Drentse instelling Lentis boekte van de drie noordelijke ggz-instellingen nog het laagste verlies. Op een jaaromzet van 209 miljoen is 1,2 miljoen verlies niet extreem hoog. Lentis greep al eerder in met reorganisaties en heeft meerjarenafspraken weten te maken met de zorgverzekeraar Menzis.

Bron: dvhn.nl 

Dit bericht is 2154 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail