9 april 2021 – Goed nieuws! We zien steeds meer aandacht voor de problemen die mensen kunnen ondervinden bij het afbouwen van psychofarmaca, zoals antidepressiva.
Er is veel om blij van te worden; steeds meer mensen vinden gehoor bij hun dokter en apotheker als ze het voornemen om de medicatie te stoppen ter sprake brengen. Veel zorgverleners tonen hun bereidheid hen te steunen.
Maar waar we niet vrolijk van worden is dat die erkenning niet altijd lijkt te leiden tot oplossingen waar patiënten werkelijk wat aan hebben als ze van plan zijn hun medicatie af te bouwen.
Er blijkt een onweerstaanbare drang bij de schrijvers van handvatten, richtlijnen, standaarden enz. te bestaan om van te voren afbouwschema’s geheel vast te leggen wat betreft doseerstappen en tijd. Het lijkt een soort bezweringsformule voor een onderwerp waarvan ‘onzekerheid’ de basis is.
Alom wordt de uniciteit van mensen als iets positiefs ervaren, maar blijkbaar niet als dat inhoudt de weg van afbouwen in te slaan en telkens stap-voor-stap de route moeten bepalen.
Want afbouwen is een kwestie van vinger aan de pols houden en erbij blijven. Eigenlijk helemaal niet zo moeilijk; observeren, monitoren en aanpassen indien nodig. Onttrekkingsverschijnselen zijn de reden om ‘pas op de plaats te maken’ (op de laatste dosering zonder klachten ‘blijven hangen’ totdat die over zijn). Daarna kan meestal weer verder afgebouwd worden, meestal in een langzamer tempo.
Uiteraard met de laatste inzichten in gedachten; de laatste loodjes wegen vaak het zwaarst en naarmate de eindstreep dichterbij komt moeten de stapjes kleiner worden (hyperbole afbouw). Dat heeft te maken met de relatief grote impact op de receptorbezetting van de laatste dosisreducties.
Vooralsnog is dit alleen mogelijk met behulp van afbouwmedicatie in taperingstrips.
Er is dus duidelijk geen basis voor een van te voren vastgesteld schema van bijvoorbeeld 4 weken, maximaal een stap per week en een limitering zoals we ergens verwoord zagen; ‘Afbouwen hoeft niet langer dan 3 maanden te duren’.
De Vereniging Afbouwmedicatie is er niet gerust op als zij dergelijke ‘slagen in de lucht’ gepresenteerd ziet worden als ‘expertise’.
Zoekt u een echte expert? Kijk en luister dan goed naar uw patiënt!
Pauline Dinkelberg, voorzitter Vereniging Afbouwmedicatie
Bron: persbericht
Dit bericht is 4628 keer gelezen.