Open brief aan de NVvP over afbouw antidepressiva en taperingstrips

Facebooktwitterlinkedinmail

6 oktober 2020 – De Vereniging Afbouwmedicatie  schreef een open brief aan Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) over de afbouw van antidepressiva. Ze doen een oproep aan de voorzitter van de NVvP om werk te maken van de problemen rond de vergoeding van taperingstrips.

Positief nieuws uit het Verenigd Koninkrijk. De Vereniging voor Psychiatrie aldaar maakt ons jaloers door hun openheid over de mogelijke ernst van onttrekkingsverschijnselen en hun voortvarendheid in de wil patiënten daarbij te willen helpen.Laten we hopen dat de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie hun ‘achterstand’ snel gaat inlopen!

Prof. Wendy Burn, tot voor kort voorzitter van het Engelse Royal College of Psychiatrists, pleit voor betere medische ondersteuning voor mensen die willen stoppen met antidepressiva. Ze laat weten dat zij het aantal mensen dat problemen ondervindt bij stoppen met antidepressiva altijd had onderschat. En dat het probleem in de gezondheidszorg niet voldoende was erkend. Wat jarenlang vanuit de psychiatrie en door het Royal College tegen patiënten was gezegd, dat afbouwen in de praktijk geen groot probleem was, dat was niet juist: “the college’s position had not been right”

Deze openlijke erkenning is belangrijk voor alle patiënten die in het verleden problemen hadden of nu nog steeds hebben als ze met een medicijn proberen te stoppen. Hopelijk zullen zij nu in de toekomst niet meer te horen krijgen dat ‘het tussen hun oren zit‘ wanneer ze melden dat ze na dosisverlaging last krijgen van onttrekkingsverschijnselen.

Hopelijk zullen ze ook gebruik kunnen maken van de medicatie die voor verantwoord afbouwen nodig is zonder dat een aantal zorgverzekeraars, daarbij geholpen door het Zorginstituut, dat proberen te verhinderen door steeds bureaucratische belemmeringen op te werpen en door op de stoel van de behandelaar te gaan zitten.

De Nederlandse NVvP heeft zich hiertegen tot nog niet verzet en kwam niet op voor de belangen van haar eigen leden, die hun patiënten bij afbouwen nu niet goed kunnen helpen.

In een open brief roepen Pauline Dinkelberg, Jim van Os en Peter Groot vandaag de voorzitter van de NVvP op om het voorbeeld van zijn Engelse collega te volgen door ervoor te zorgen dat de NVvP ook erkent dat wat ze eerder had gezegd — dat afbouwen in de praktijk geen groot probleem is — niet juist was. De volledige brief eindigt met deze oproep:

OPROEP

We roepen u, als voorzitter van de NVvP op om, zoals Prof. Burns dat in Engeland als voorzitter van het Royal College of Psychiatrists heeft gedaan, uw verantwoordelijk te nemen. Volgens de Minister van VWS is de NVvP (opnieuw) “aan zet“. Dat betekent dat de NVvP in de positie is om te helpen om aan de discussie over afbouwen en de vergoeding van taperingstrips een eind te maken.

Door dat te doen kunt u ervoor zorgen dat huisartsen en psychiaters eindelijk kunnen doen wat altijd al van ze gevraagd werd maar wat ze eerder nooit goed konden doen: hun patiënten goed helpen om ze veilig en verantwoord te laten afbouwen, zonder dat ze daarbij worden gehinderd door zorgverzekeraars die op hun stoel gaan zitten.

Lees hier de brief met bijlage

Zie ook de brief van 7 september aan de Vaste Kamercommissie:
Herhaald verzoek om onafhankelijk onderzoek naar institutionele vooringenomenheid bij afbouwmedicatie

Bron: verenigingafbouwmedicatie.nl

Dit bericht is 2109 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail