Artsen letten onvoldoende op hoge bloeddruk bij psychotische patiënt

Facebooktwitterlinkedinmail

12 april 2017 – De helft van de psychotische patiënten in Nederland met ernstig verhoogde bloeddruk of cholesterol wordt niet of onvoldoende behandeld. Dat komt doordat psychiaters en huisartsen zich niet goed bewust zijn van de bijwerkingen van antipsychotica.

Dat concludeert psycholoog Jojanneke Bruins van Het Universitair Medisch Centrum Groningen in een dinsdag verschenen onderzoek, zo meldt NU.nl.

Zij onderzocht 1259 psychiatrische patiënten over een periode van drie jaar. Bekend is dat antipsychotica een verhoogd risico op zogeheten metabole klachten, zoals hoge bloeddruk, diabetes en verhoogde vetzuren, met zich meebrengen. Soms zijn medicijnen nodig om deze bijwerkingen tegen te gaan.

“Volgens de richtlijnen zijn huisartsen in principe verantwoordelijk voor het behandelen van metabole risicofactoren, ook bij psychiatrische patiënten. Maar dit is niet voor iedereen duidelijk en bovendien moeten de patiënten dan wel naar de huisarts doorverwezen worden door de psychiatrie”, aldus de onderzoeker.

De uitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine Journal of Clinical Psychiatry.

Bron: nu.nl

Dit bericht is 4109 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail