ADF stichting partner in nieuwe campagne om taboe op angststoornis te doorbreken

Facebooktwitterlinkedinmail

10 april 2019 – De Angst, Dwang en Fobie stichting is inhoudelijk partner van de ‘Hey-campagne’ van het ministerie van VWS, die van start is gegaan om het gesprek over angst- en paniekklachten op gang te brengen.

Angst is normaal. Ook een angststoornis hoort bij het leven. Bijna 1 op de 5 Nederlanders krijgt ooit in zijn leven te maken met een angststoornis. Het is niets raars en zeker niet iets om je voor te schamen. Toch vinden veel Nederlanders het moeilijk om hun angsten bespreekbaar te maken en lijden ze in stilte.

Sander Pronk, directeur van de ADF stichting: “Als je je angst niet meer hoeft te verbergen, dan komt er meer ruimte voor acceptatie en herstel. De drempel om hulp te zoeken wordt lager en dat heeft een preventieve werking. Hoe sneller je aan de slag gaat met je angsten, hoe beter het is. Daarom ben ik ontzettend blij met deze campagne, waar wij als ADF stichting het afgelopen jaar stevig voor gepleit hebben. Het is een mooie stap naar meer openheid over angststoornissen, een begripvolle samenleving en minder onnodig leed als gevolg van stigma en schaamte.”

Dylan Haegens

De komende weken laten mensen letterlijk zien welke angst zij dragen, met T-shirts waarop medische benamingen van angststoornissen als agorafobie, anxietas, en anthropofobie staan. De shirts zijn bedoeld als haakje om een gesprek te beginnen. Dylan Haegens, Ronnie Flex en Marjolijn van Kooten steunen de campagne, maar iedereen kan een t-shirt bestellen op de website van de ADF Stichting en zo zelf de stap maken naar meer openheid over angst.

Rol van de ADF stichting

De ADF stichting adviseert het ministerie van VWS in deze campagne op het gebied van angststoornissen. Daarnaast heeft de ADF stichting een oproep gedaan aan mensen met angstproblematiek om hun verhaal in de media te vertellen. Tientallen jongeren en volwassenen hebben gereageerd. Gedurende de campagne staan de vrijwilligers van de ADF stichting klaar voor iedereen die dat nodig heeft. Voor een luisterend oor, een goed gesprek, meer informatie en handige tips om met angst om te gaan of dit bespreekbaar te maken.

De ADF stichting zet zich als patiëntenorganisatie al 50 jaar in voor iedereen die te maken krijgt met een angststoornis, zelf of als naaste, met voorlichting, ervaringsdeskundig advies, trainingen en het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek. De ADF stichting werkt vrijwel uitsluitend met vrijwilligers.

Bezoek www.adfstichting.nl.

Lees hier meer over de volgende stoornissen:

Agorafoob (onredelijke angst hebben voor openbare ruimtes)

Anxietas (angstgevoel)

Anthropofoob (angst voor maatschappij of mensen in het algemeen)

Atychifoob (faalangst)

Claustrofoob (angst voor kleine afgesloten ruimtes)

Siderodromofoob (angst voor reizen met trein)

Isolofoob (angst voor alleen zijn)

Acrofoob (angst voor hoogte)

Aviofoob (angst om te vliegen)

Emetofoob (angst om over te geven)

Meer info over de campagne is te vinden op www.heyhetisoke.nl.
Bron: persbericht / adfstiching.nl

Dit bericht is 2845 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail