Twintig landen lanceren de Rotterdam Zero Suïcide Declaration

Facebooktwitterlinkedinmail

9 april 2019 – Wereldwijd lanceren twintig landen de Rotterdam Zero Suïcide Declaration. De Declaration is verschenen na de 4th International Zero Suïcide Summit die september vorig jaar plaatsvond in Rotterdam. 110 Professionals uit twintig landen kwamen samen voor betere suïcidepreventie in de geestelijke gezondheidszorg. Zij hebben één gemeenschappelijk doel: niemand zou eenzaam of radeloos moeten sterven door zelfmoord.

In de Rotterdam Declaration staan de belangrijkste principes voor een Zero Suïcide-benadering. Deze vormen een inspiratiebron voor bestuurders in de geestelijke gezondheidszorg en professionals die werken met patiënten met suicidale gedachten en hun naasten.

Zero Suïcide ziet suïcidepreventie als een kwaliteit- en veiligheidsvraagstuk met drie pijlers: cultuurverandering (leiderschap), optimaliseren van zorgprocessen (het steeds beter toepassen van de bestaande richtlijn) en de directe behandeling van suïcidaliteit.

Concreet betekent dit gerichte èn continue aandacht voor suïcidaliteit bij alle patiënten in zorg. Daarnaast is optimalisatie van zorgprocessen nodig waardoor het mogelijk wordt alle suïcidale patiënten tijdig effectieve hulp te bieden. “Ook de leden van GGZ Nederland onderschrijven de principes van deze zero suïcide-benadering, in het volle besef van de reikwijdte ervan, maar eensgezind en met overtuiging”, zegt voorzitter Jacobine Geel van GGZ Nederland.

Filmpje en toolkit
Een uitgebreide toolkit over Zero Suïcide is te vinden op de Amerikaanse website ZeroSuicide.com. Bekijk het filmpje over de Zero Suicide Declaration.

Bron: ggznederland.nl

Wilt je praten over suïcide, neem dan contact op met de speciale hulp- en preventielijn. Bel telefoonnummer 0900-0113 of ga naar de website www.113.nl.

Dit bericht is 2185 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail