Een psychische aandoening: verzwijgen of vertellen op je werk?

Facebooktwitterlinkedinmail
selectiegesprek
12 januari 2016 – Een werkgever vertellen over uw psychische aandoening. Wel of niet doen? Aan wie en wanneer? In de praktijk blijkt dit een lastig dilemma dat veel stress met zich meebrengt.

‘Het verzwijgen van een psychische aandoening voelt voor veel mensen als leven met een groot geheim’, vertelt Jaap van Weeghel, directeur Wetenschap van het kenniscentrum Phrenos. ‘Er zijn goede redenen om het wel of niet te vertellen. Het is een afweging die iedere persoon zelf moet maken.’ Met de brochure Verzwijgen of vertellen biedt het kenniscentrum verheldering en hulp. Informatie en opdrachten helpen bij het nadenken over dit dilemma.

Wel of niet vertellen?
Om erachter te komen wat voor u de juiste oplossing is, kunt u alle voor- en nadelen op een rij zetten. Welke argumenten wegen zwaarder? Een paar voorbeelden:

Vertellen, want:

  • Werkgevers zijn verplicht om rekening te houden met een chronische ziekte, zodat u uw werk kunt doen.
  • U hoeft uw problemen niet te verbergen. U kunt hierdoor makkelijker hulp inschakelen.
  • U kunt uw werkgever vragen om verlof.

Verzwijgen, want:

  • U zult misschien 2 keer zo hard uw best moeten doen om uzelf te bewijzen.
  • Bij het solliciteren maakt u misschien minder kans op een baan.
  • Als u een baan heeft, dan is de kans misschien kleiner dat u promotie krijgt.

Kijk naar uw behoeften en waarden
Een behoefte is iets dat u nodig heeft om uw werk te kunnen doen. Een voorbeeld is de behoefte om uw werktijden aan te passen. Of het op moeten nemen van verlof vanwege uw psychische aandoening. Het opschrijven van deze behoeftes is belangrijk voor uw beslissing. Ook belangrijk zijn de waarden. Wat vindt u belangrijk? Hoe wilt u zich gedragen op de werkvloer? Een waarde kan zijn dat u niet anders behandeld wilt worden dan anderen. Of juist dat u open wilt zijn over uw aandoening.

Wanneer en wie vertelt u het?
Heeft u besloten uw werkgever te informeren? Het is dan belangrijk om te beslissen wanneer en met wie u het bespreekt. U kunt direct open zijn in uw sollicitatiebrief, maar u kunt er ook voor kiezen er later over te praten. En wie gaat u het vertellen? Alleen uw teamleider, of ook de collega’s? De brochure biedt u schema’s met verschillende voor- en nadelen. Zo neemt u weloverwogen uw beslissing.

Praat erover
Een laatste advies van Jaap: ‘Praat er regelmatig over. Dat is heel belangrijk en gebeurt vaak nog te weinig. Je kunt praten met je behandelaar, maar ook met een andere vertrouwenspersoon.’

De brochure Verzwijgen of vertellen vindt u op de website van Kenniscentrum Phrenos.

Bron: perspectiefuwv.nl

Dit bericht is 15858 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail