16 december 2015 – Waarschijnlijk zijn er nog veel meer kinderen die een ouder hebben met psychische problemen (KOPP-kinderen) dan uit de cijfers blijkt. De cijfers zijn gebaseerd op een berekening van het aantal ouders dat het in het jaar van het onderzoek een stemmingsstoornis, een angststoornis of ADHD had.
Andere psychische problemen zijn niet meegenomen, omdat hierover geen recente cijfers bekend waren. Denk daarbij aan ouders met een psychose, eetstoornis, schizofrenie of borderline. De cijfers over KOPP-kinderen zouden hoger zijn wanneer deze cijfers wel waren meegenomen.
577.000 kinderen hebben een ouder die een psychische aandoening heeft (96 procent) of verslaafd is (4 procent). Vaak hebben verslaafde ouders ook een psychische aandoening.
Het opgroeien in zo’n gezin kan voor Kinderen van Ouders met Psychische (en/of Verslavings-)Problemen (KOPP) ingrijpende gevolgen hebben. Gelukkig groeit een groot deel van die kinderen zonder problemen op. Het is belangrijk jeugdigen en gezinnen die wél een verhoogd risico lopen vroegtijdig op te sporen en gepaste interventies in te zetten. De Richtlijn Kinderen van Ouders met Psychische Problemen (KOPP) gaat daar over. Vlot handelen voorkomt ernstige problemen.
Uit onderzoek blijkt dat preventiemaatregelen effectief zijn voor kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen. De maatregelen verminderen de kans aanzienlijk dat KOPP/KVO-kinderen zelf ook problemen krijgen. Instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg bereiken met interventies tussen de 2.500 en 5.000 kinderen en ouders per jaar. In de verslavingszorg bereiken instellingen tussen de 300 en 5.000 kinderen en ouders per jaar.
Bron: trimbos.nl / richtlijnenjeugdhulp.nl
Dit bericht is 4814 keer gelezen.