6% korting op langdurige zorg kwetsbare mensen is onverantwoord

Facebooktwitterlinkedinmail

15 september 2020 – Vorige week diende voor de rechtbank in Den Haag het kort geding dat de Nederlandse ggz heeft aangespannen tegen de zorgkantoren. Inzet is om een korting van 6% op de langdurige zorg van tafel te krijgen. Op het eerste oog lijkt deze zaak misschien een conflict over ingewikkelde kostensystematiek. Maar voor de Nederlandse ggz staat er iets veel principiëlers op het spel: de kwaliteit van zorg voor de meest kwetsbare cliënten binnen de ggz. Senne Pol werkt als klinisch psycholoog bij Reinier van Arkel, een van de instellingen die meedoet aan het proces.

Wat vindt u van de voorgenomen korting?
De mensen die wij behandelen zijn vaak heel kwetsbaar. Ze hebben al heel veel stations gehad in het leven, met uiterst complexe problematiek. Ze zijn vaak geïsoleerd, zonder familie of vrienden. Ze kunnen zelf geen vuist maken tegen dit soort maatregelen, ze overzien ook niet hoeveel slechter hun situatie wordt. Dus moeten wij dat voor ze doen. Toen ik hoorde van de korting en de toelichting van de zorgkantoren las dacht ik: dit kan toch niet waar zijn. Waar komt dit vandaan?

Waarom is deze korting wat u betreft zo funest?
De afgelopen 10 jaar is de langdurige zorg steeds kariger geworden. We redden het nu net. Maar als deze korting doorgaat leidt dat echt tot substantieel minder personeel op de groepen. Dat kan betekenen dat iemand minder gewassen wordt tot iemand die de hele boel verbouwt als er geen collega’s zijn om dat tijdig op te vangen. We hebben nu al situaties waar we denken, help, hoe moeten we dat doen deze week. Dat wordt dan alleen maar erger.

Volgens de zorgkantoren is de korting goed te verdedigen
Dat is een denkfout. We werken met zorgpakketten en daar hangen vergoedingen aan vast. Die zorgpakketten zijn zo krap begroot dat je tekort komt om de behandelingen te geven die de patiënt nodig heeft. Er wordt al heel lang gezegd, in de verdeling middelt het wel. De ene client krijgt wat meer zorg, de ander wat minder. Dat was misschien ooit zo, maar de cliënten die we nu binnen krijgen zijn allemaal complex. Er is niemand meer die minder zorg vraagt. Daar teer je als organisatie dus financieel op in. Als deze 6% doorgaat, dat snijdt zo op het bot en in de zenuwen, dat wordt echt onverantwoord.

Lees ook het eerdere nieuwsbericht over het kort geding van de Nederlandse ggz en haar partners tegen de zorgkantoren.

Bron: denederlandseggz.nl

Dit bericht is 2001 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail