De Monitor: De opvang van verwarde en gevaarlijke mensen faalt.

Facebooktwitterlinkedinmail

9 oktober 2017 – Sinds de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg neemt het aantal incidenten met verwarde mensen toe. Ruim 75.000 meldingen kwamen er in 2016 bij de politie binnen, een stijging van 14% ten opzichte van vorig jaar. Wie zijn deze verwarde mensen, hoe worden ze begeleid en is de hulp die geboden wordt wel voldoende?

Veel van deze patiënten in psychische nood zijn ook agressief. Een exact beeld van de omvang van deze groep zeer agressieve verwarde mensen is moelijk te geven, maar uit navraag bij 45 Veiligheidshuizen in Nederland denkt men dat het gaat om 3.000 tot 5.000 personen in Nederland die als gevolg van een psychische aandoening gevaarlijk gedrag vertonen.

Het opvangsysteem rondom mensen die in psychische nood verkeren faalt. Hierdoor ontstaan er vaak gevaarlijke situaties voor de samenleving. In een recent rapport schrijven onderzoekers dat er onnodig veel incidenten plaatsvinden ‘waarbij niet alleen de geestelijke gezondheid van de betrokkene in het geding is, maar ook de veiligheid van anderen’. Kijk maar eens naar de berichtgeving in de kranten. Alleen al dit jaar hebben zeker 100 incidenten met agressieve verwarde mensen de kranten gehaald. Het gaat daarbij om personen die hun huis opblazen of daarmee dreigen, op straat mensen verwonden of zelfs doden. De problemen zijn evident en urgent. Wat moet er zo snel mogelijk gedaan worden?

Lees alles over het onderzoek van De Monitor hier terug.

Bron eb bekijk de uitzending van 8 oktober: demonitor.ncrv.nl

Dit bericht is 4190 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail