16.000 handtekeningen tegen bezuiniging 500 miljoen langdurige zorg

Facebooktwitterlinkedinmail

wlz, langdurig

23 mei 2016 – Op dinsdag 24 mei om 13.30 uur bieden cliënten en medewerkers uit de langdurige zorg ruim 16.000 handtekeningen aan in de Tweede Kamer. Zij eisen dat het kabinet de geplande bezuiniging van 500 miljoen euro op de langdurige zorg in 2017 terugdraait. Het gaat om de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg.

Kaalslag op de langdurige zorg

De petitie is op 12 april 2016 door LOC Zeggenschap in zorg gestart om aandacht te vragen voor de enorme bezuiniging. De afgelopen jaren zijn er al miljarden euro’s bezuinigd op de langdurige zorg en daarmee is de kwaliteit van zorgverlening onder druk komen te staan. Het gaat om mensen die zware zorg krijgen en vaak in een zorginstelling wonen. De samenleving geeft met de petitie aan dat zij goede zorg verdienen. Waar ook voldoende geld voor beschikbaar moet zijn. Naast de 16.000 digitale handtekeningen verzamelde een zorgcentrum ook 53 handtekeningen op papier. Die staan symbool voor de 245.000 bewoners van zorginstellingen in de langdurige zorg. Veel van hen zijn niet in staat om zelf te tekenen en staan hier ongetwijfeld ook achter.

Tijd en aandacht voor mensen die het verdienen

Met het terugdraaien van de bezuiniging willen de ondertekenaars dat bewoners goede zorg krijgen. Waarbij het niet alleen om medische zorg en lichamelijke verzorging gaat. Het gaat ook over aandacht en een goed leven. Waarde-volle zorg dus, die doet wat er voor mensen toe doet. Daarvoor is het van belang dat zorgverleners  (bij)scholing krijgen en goede arbeidsvoorwaarden hebben. Op steeds meer plekken in het land komen die waarden onder druk te staan door geldgebrek. En de geplande bezuiniging zal dat nog veel meer onder druk zetten. Terwijl in 2015 nog een groot plan werd gelanceerd om de kwaliteit in de ouderenzorg te verbeteren. De enorme bezuiniging zal dit eerder tegenwerken.

Brede steun voor waarde-volle zorg

Niet alleen cliënten en werknemers in de langdurige zorg tekenden de petitie, ook mensen die bijvoorbeeld werkzaam zijn in de politiek en commercie, studenten en mensen die met pensioen zijn. Grootouders, moeders en broers van cliënten. Hun zorgen en de petitie worden ook gedeeld door brancheorganisaties binnen de zorg, zoals ActiZ (ouderenzorg), BTN (thuiszorg) en VGN (gehandicaptenzorg). Zij geven allemaal aan dat de grens is bereikt. Verder bezuinigen zal blijvende gevolgen hebben voor de zorg aan kwetsbare mensen. Mensen die juist onze tijd, aandacht en zorg verdienen.

De grote belangstelling en steun voor de petitie laat zien dat de bezuinigingen van tafel moeten. De ondertekenaars vragen de Tweede Kamer en het kabinet daarom dringend de bezuinigingen ongedaan te maken.

Persbericht LOC

Dit bericht is 2486 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail