Stijgende kosten jeugdzorg dwingen gemeenten tot ingrijpende bezuinigingen

Facebooktwitterlinkedinmail

3 mei 2019 – Tientallen gemeenten moeten ingrijpende bezuinigen doorvoeren doordat de zorgtaken, zoals jeugdzorg, die zij erbij hebben gekregen veel duurder uitvallen dan begroot. Zo zijn er plannen om bibliotheken te sluiten, het onderhoud aan wegen en gebouwen te verminderen, te bezuinigen op  cultuur en  de gemeentebelastingen te verhogen. Dit blijkt uit een rondgang van de de Volkskrant, zo meldt NU.nl

Voor meer dan twee derde van de gemeenten zijn vooral de stijgende kosten voor jeugdzorg het grootste probleem. Bij elkaar hebben de gemeenten hun budget hiervoor overschreden met meer dan 600 miljoen euro. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) erkent het probleem en gaat op zoek naar extra geld.

Met de overheveling van taken naar de gemeente heeft het Rijk meteen flink bezuinigd op de jeugdzorg. Het merendeel van de gemeenten kampt daardoor met grote tekorten.

Sommige gemeenten bezuinigen op de jeugdzorg zelf door de tarieven voor de jeugdzorgaanbieders te verlagen. Hierdoor raken jeugdzorginstellingen in de problemen. Andere gemeenten verhogen de belastingen of bezuinigen onder meer op de bijzondere bijstand of op het leerlingenvervoer.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bevestigt dat veel gemeenten overwegen de onroerende-zaakbelasting (ozb) te verhogen of bibliotheekfilialen te sluiten. “Terwijl het niet de bedoeling is dat de burger de dupe wordt van de tekorten op de jeugdzorg”, aldus een woordvoerder.

De gemeenten zijn in 2015 verantwoordelijk geworden voor de jeugdzorg. Sindsdien is het aantal jongeren (tot 23 jaar) in jeugdzorg gestegen met 12 procent: van 380.000 in 2015 tot 428.000 in 2018.

Bron: nu.nl/ volkskrant.nl

Dit bericht is 4126 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail