18 miljoen voor ondersteuning naar werk bij psychische aandoening

Facebooktwitterlinkedinmail

2 juni 2021 –  Minister Koolmees van Sociale Zaken trekt 18 miljoen euro uit om mensen met een psychische aandoening sneller aan het werk te helpen. Speciaal re-integratietrajecten worden ingezet om mensen te ondersteunen met de zoektocht naar een baan, terwijl ze nog in behandeling bij een ggz-aanbieder zijn. Koolmees meldt aan de Tweede Kamer dat hiermee 2.300 IPS-trajecten kunnen worden gestart.

De IPS (Individual Placement and Support) methode is in de Verenigde Staten ontwikkeld.  IPS is dé methode om mensen met een ernstige psychische aandoening te helpen bij het verkrijgen en behouden van betaald werk.  Een IPS-trajectbegeleider helpt met werk zoeken, vinden en behouden. Ook mensen die op het werk problemen hebben vanwege hun psychische aandoening kunnen gebruikmaken van een IPS-traject om hun werk te behouden.

Werk hebben helpt mensen met een psychische aandoening bij hun herstel. Werk brengt inkomen en financiële zelfstandigheid, sociale contacten, voldoening, persoonlijke waardering en nieuwe ervaringen met zich mee. Het kan een belangrijke ondersteuning betekenen van de eigenwaarde, structuur en routine in het dagelijks leven.

UWV

Het UWV is sinds 2017 samen met zorgverzekeraars gestart met deze trajecten.  Zorgverzekeraars dekken de kosten van de eerste gesprekken in de startfase van het traject tijdens de behandeling.  Uit deze nog lopende proef  blijkt dat deze methode goed werkt: 44 procent van de deelnemers vindt binnen tweeënhalf jaar werk. Bij andere methodieken ligt dit percentage aanzienlijk lager, rond de 25% Vanaf 1 januari 2022 worden de gesubsidieerde trajecten op grotere schaal aangeboden.

„Het is heel goed dat mensen tijdens hun behandeling al in gesprek raken over de stap naar werk en hoe de toekomst op de arbeidsmarkt eruit kan komen te zien”, zegt Koolmees over IPS. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) bevestigt dat het nieuwe beleid is om mensen met een  psychische aandoening volop te helpen om aan het werk te blijven of te komen.

Bron: rd.nl /werkenmetips.nl

Dit bericht is 2298 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail