Wereldwijd onderzoek bevestigt genetische basis depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

10 mei 2018 – Er zijn 44 genoomvarianten gevonden die een significante samenhang laten zien met depressie. Deze ontdekkingen zijn het resultaat van een jarenlange internationale samenwerking van 200 onderzoekers; het Psychiatric Genomics Consortium. Het bevestigt eerdere bevindingen dat depressie een genetische basis heeft.

Voor het grootschalige, wereldwijde onderzoek zijn ruim 135.000 mensen met een ernstige depressie en meer dan 300.000 zonder depressie onderzocht. Ook data van onderzoeken door het VU medisch centrum en de Vrije Universiteit zijn gebruikt, namelijk uit de NESDA (Nederlandse Studie naar Angst en Depressie) en het NTR(Nederlands Tweelingen Register).

Genetische basis van depressie
De ontdekking van de 44 genoomvarianten die in verband staan met depressie, bevestigt eerdere bevindingen uit familie- en tweelingonderzoek dat erfelijke aanleg een rol speelt bij het ontstaan van depressie. VUmc-hoogleraar Brenda Penninx: “Deze grootschalige, wereldwijde studie is belangrijk omdat het op een consistente manier aangeeft dat er een genetische basis is van depressie. Dit is natuurlijk niet onverwachts, want we weten dat depressies in bepaalde families meer voorkomen dan in andere families, hetgeen suggereert dat er een belangrijke familiaire component is.”

Volgens Penninx gaat het om slechts een eerste stap. “Het is een moeilijke vraag op welke plaats in het genoom deze genetische component zijn basis heeft. De verwachting is dat het genetische onderzoek de komende jaren nog grootschaliger wordt, waardoor er meer genoomvarianten naar voren zullen komen. Dit geeft (nieuwe) inzichten in de moleculaire basis van depressie en kan in de verdere toekomst nieuwe aanknopingspunten geven voor behandeling en/of preventie van depressie.”

Gedeelde genetische basis depressie en schizofrenie

In het verleden richtten onderzoekers zich specifiek op genen die mogelijk betrokken waren bij schizofrenie, terwijl andere onderzoekers zich richtten op andere genen die in verband werden gebracht met depressie. Penninx:  “Ons genoom-brede onderzoek laat echter zien dat diverse genoomvarianten en genen die een rol spelen bij depressie, eerder gevonden zijn bij schizofrenie. Er is dus sprake van een deels gedeelde genetische basis voor psychiatrische ziekten. Deze genetische basis is meer overlappend dan initieel gedacht.”

Lage opleiding en hoger lichaamsgewicht

Uniek aan het huidige genetische onderzoek is dat de genetische basis vergeleken kan worden over veel populatiekenmerken heen, omdat het hele genoom in kaart wordt gebracht. “Dat is in ons genetische onderzoek naar depressie ook gedaan”, legt Penninx uit. “Het bleek dat er overlap was in de genetische basis van depressie en die van een lage opleiding en hoger lichaamsgewicht. We weten uit diverse onderzoeken dat depressieve personen relatief een minder hoge opleiding afronden en een hoger lichaamsgewicht hebben dan niet-depressieve personen. De oorzaak hiervan zou deels kunnen komen doordat het risico hiervoor reeds in onze genen opgeslagen ligt.”

Bronnen: Vrije Universiteit Amsterdam, Nature Genetics / nedkad.nl

Dit bericht is 3936 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail