17 november 2015 – Na een psychose is het voor iemand vaak moeilijk om het leven weer op te pakken. Hij of zij kan last krijgen van ‘negatieve symptomen’. Eén van de negatieve symptomen is apathie. Dit betekent dat iemand minder energie heeft, initiatief toont, gevoelens van lusteloosheid kan ervaren of een vervlakking van de gevoelens heeft.
Onderzoekers van het NeuroImaging Center in Groningen (UMCG) zijn bezig met een studie naar deze klachten van apathie en lusteloosheid bij mensen met een vatbaarheid voor psychose. Het onderzoek kijkt naar de neurale basis van apathie en naar mogelijke (neurostimulatieve) behandelmogelijkheden. Voor dit onderzoek wordt samengewerkt met GGZ-instellingen in het noorden en oosten van Nederland.
Wat is apathie?
Apathie is een term die wordt gebruikt om een gebrek aan initiatief, gevoelens van lusteloosheid en onverschilligheid te beschrijven. Door het lusteloze gevoel is het moeilijk om ergens mee te beginnen, actie te ondernemen of om iets af te maken. Ook kunnen mensen met apathie soms weinig belangstelling opbrengen voor dingen die ze eerder wel leuk of interessant vonden. Dit kan tot gevolg hebben dat het niet meer lukt om bezig te zijn met hobby’s, boodschappen te doen, het huis schoon te maken, of contact met vrienden en familie te onderhouden.
Wat houdt het onderzoek in?
De Apathiestudie wil bijdragen aan kennis over de neurobiologische basis van apathie. Met behulp van een MRI-scanner wordt de hersenactiviteit gemeten op het moment dat de deelnemer taakjes uitvoert. Op deze wijze wordt in kaart gebracht welke hersengebieden van iemand met apathie minder actief zijn dan bij een gezond persoon. Ook worden mogelijke nieuwe behandelingen voor apathie onderzocht bij mensen met een vatbaarheid voor psychose. Hiervoor worden twee typen neurostimulatieve behandelingen (rTMS en tDCS) en een gedragsactivatietraining onderzocht.
Hoe werkt de behandeling?
De behandelstudie bestaat uit een rTMS- of tDCS behandeling. Beide behandelingen hebben als doel een specifiek gebied aan de voorkant van de hersenen te stimuleren. Het wordt gedacht dat dit gebied minder actief is en daardoor (mede-)verantwoordelijk is voor de klachten van apathie bij mensen met een vatbaarheid voor psychose. In de studie wordt gekeken of dagelijkse stimulatie van dit gebied de klachten kan verminderen. De behandeling is niet pijnlijk en heeft weinig tot geen bijwerkingen. Het is mogelijk dat tijdelijk een lichte hoofdpijn gevoeld kan worden na de stimulatie. Een deel van de deelnemers krijgt naast de neurostimulatie ook een gedragsactivatietraining. Deze training is bedoeld om te bepalen welke activiteiten de deelnemer graag zou willen doen en hoe de deelnemer deze activiteiten stapsgewijs kan aanpakken.
Waar loopt het onderzoek?
De studie wordt uitgevoerd bij en in samenwerking met het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) van het UMCG, Lentis (Groningen, Zuidlaren, Stadskanaal & Delfzijl), GGZ Drenthe (Assen), Dimence (Deventer) en Mediant (Hengelo & Enschede). De wetenschappers van het NeuroImaging Center zoeken nieuwe deelnemers voor het onderzoek. Bent u of kent u iemand met een vatbaarheid voor psychose en herkent u de symptomen van apathie? Op apathiestudie.wordpress.com vindt u meer informatie over de studie en hoe u zich kunt aanmelden.
Dit bericht is 11284 keer gelezen.