Hardlopen om je fysiek en mentaal beter te voelen

Facebooktwitterlinkedinmail

afvallen-zonder-sporten, hardlopen

11 juli 2016 – Dat hardlopen goed voor je is, wist jij vast al. Maar wist je ook dat hardlopen als therapie wordt gebruikt bij psychische klachten en stress? Over dat thema spraken psychiater Bram Bakker en runningtherapeut Simon van Woerkom op de Vrije Universiteit tijdens een EK-inspiratiesessie. Bakker: “Bewegen geeft de grootste klap om uit je piekermodus te komen.”

De Atletiekunie organiseerde ter gelegenheid van het EK Atletiek twee interessante inspiratiesessies over hoe bewegen de leerprestaties van jeugd kan verbeteren en een tweede over hoe hardlopen kan bijdragen aan fysieke en mentale gezondheid. Bij die tweede sessie was de werkcollegezaal van de VU gevuld met een diverse groep van hardlooptrainers, gymleraren fysiotherapeuten en anders geïnteresseerden.

Dat de sessie niet in een hoorcollegezaal plaatsvond maar in een werkcollegezaal bleek gelijk aan het begin van de sessie met een testje van psychiater Bram Bakker. Om te laten zien dat stress in lichte vormen veel voorkomt, liet hij iedereen een minuut lang de ademhalingen tellen. Slechts twee aanwezigen kwamen tot 5 ademhalingen per minuut en waren dus goed uitgerust. Het overgrote deel van de zaal ademde tussen de 10 of 15 keer per minuut, wat volgens Bakker al op stress zou duiden.

Cortisol

En stress leidt weer tot de aanmaak van het hormoon cortisol, een giftig stofje volgens Bakker dat veel schade kan aanrichten in je lichaam. Wat kun je daar tegen doen? Bewegen! Veel bewegen helpt namelijk tegen stress en andere psychische klachten, want uit onderzoek is gebleken dat er een direct verband is tussen de afname van psychische klachten en de toename van de beweging. Vooral duursport is goed, legt Bakker uit. “Tijdens een duurloop kan je lichaam geen cortisol aanmaken. De grootste fout die mensen maken is dat als ze het druk hebben dat ze het sporten gaan schrappen. Dan heb je het juist nodig!”

Running therapie maakt gebruik van dat gegeven, legt runningtherapeut Simon van Woerkom uit. “Runningtherapie is het gebruikmaken van hardlopen om je beter te voelen. De doelgroep bestaat uit mensen die met psychische klachten bij de huisarts of een psycholoog naar buiten stappen en willen gaan hardlopen. Het begeleid hardlopen is dan beter dan dat een arts zegt: ‘Ga jij maar hardlopen om je weer beter te voelen’. “

‘Over de training heen kijken’

Tijdens de sessie deden twee deelnemers aan de runningtherapie hun persoonlijke verhaal. De eerste deelneemster vertelde dat ze drie jaar terug een zware tijd had door het overlijden van haar man. Ze kwam alleen voor de zorg van haar drie kinderen te staan. Door de runningtherapie-sessies kwam ze weer enthousiast en met energie thuis. “Ik had geen moeite met een extra keer lopen. Dat kwam ook vooral omdat ik had geleerd van Simon over ‘de training heen te kijken’. Het voldane gevoel van na de training moet je vasthouden en kun je ook oproepen voor je begint met een training.”

De tweede deelnemer vertelde dat hij met depressieve klachten te maken kreeg toen hij gedeeltelijk arbeidsongeschikt werd verklaard. Voor hem begon de therapie eerst als wandelen, maar uiteindelijk kon hij dertig minuten achter elkaar hardlopen. “De therapie heeft mij weer doorzettingsvermogen gegeven. Dat je fysiek tot meer in staat bent dan je denkt geeft een goed gevoel. Ik voel mij echt blijer nu.”

Bron: hardlopen.nl 

Dit bericht is 7528 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail