Amerikaanse onderzoekers vinden verband tussen autisme en aspartaam

Facebooktwitterlinkedinmail

4 januari 2024 – Nieuw onderzoek toont een verband aan tussen de consumptie van light-frisdrank door de moeder en autisme bij hun zonen.  Een hogere inname van deze drankjes met aspartaam door de moeder gedurende de zwangerschap zou het risico op autisme bij een zoon kunnen verhogen.

Het aantal diagnoses autisme spectrum stoornis is de afgelopen 40 jaar flink toegenomen, mede dankzij verbeterde diagnosetechnieken. Amerikaanse onderzoekers bekeken welke factoren ook een verhoogde kans op autisme kunnen geven. Eerder onderzoek heeft al vastgesteld dat foliumzuur  het risico op autisme kan verkleinen. Tegelijkertijd blijken er dus ook stoffen te zijn die het risico juist verhogen, zoals methanol en aspartaam.

Bij het onderzoek waren 235 gezinnen  uit de omgeving van het zuiden van Texas betrokken met ten minste één kind met de diagnose autismespectrumstoornis en 121 gezinnen met niet-autistische kinderen.

Uit het onderzoek is gebleken dat de moeders van autistische jongens tijdens de zwangerschap meer dan drie keer meer light frisdrank dronken dan de moeders van niet-autistische jongens. Dit verschil was afwezig bij moeders van meisjes. Het onderzoek is gepubliceerd in Nutrients.

Aspartaam ​​wordt voornamelijk gebruikt in light frisdranken, dus wilden wetenschapper Sharon Parten Fowler en haar collega’s onderzoeken of de hoeveelheid light frisdrank die tijdens de zwangerschap wordt geconsumeerd of de equivalente hoeveelheid aspartaam ​​(berekend op basis van gegevens over de inname van light frisdrank) verschilt bij moeders van kinderen met en zonder autisme. Ze merkten op dat het risico op autisme vier keer hoger is bij jongens dan bij meisjes en wilden ook vergelijkingen maken binnen de geslachten.

Voorlopig is er dus geen oorzaak-gevolg-conclusie te trekken en blijft het alleen bij een verband tussen aspartaam en autisme. Nader onderzoek is nodig.

Bron en uitgebreid artikel: psypost.org

Dit bericht is 5098 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail