Vijf stappen naar herstel bij een depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

8 januari 2017 – Depressie is een de meest voorkomende psychische klachten. Maar vaak zeggen mensen liever dat ze overspannen zijn of een burn-out hebben, omdat dit beter klinkt voor de buitenwereld.

Depressie is een psychische aandoening, die doorgaans ontstaat door langdurige overbelasting – op emotioneel of mentaal gebied. De hersenen zijn overprikkeld en werken minder goed. Dit noemt men ook wel ‘decompensatie’.

Bij decompensatie vertragen je hersenen alle functies van je lichaam of leggen ze zelfs stil. Hierdoor ontwikkel je een scala aan psychische klachten. De meest voorkomende zijn: vergeetachtigheid, lusteloosheid, gebrek aan energie, weinig tot geen eetlust, slapeloosheid en veel dingen zinloos vinden. Ook is je libido erg laag en lijkt alles in je leven grauw en grijs. Zoek in dat geval hulp, ga langs bij de huisarts en blijf er niet mee rondlopen!

Hier volgen vijf stappen die helpen bij het herstel van een depressie;

Stap 1: Erkenning

De eerste stap is in het herstel van een depressie is dat je inziet dat je de klachten een depressie zijn en het niet afzwakt of het probleem ontkent.

Stap 2: Acceptatie

Je erbij neerleggen dat je een depressie hebt en dat het herstel wel een half jaar kan duren is een volgende belangrijke stap. Je zult jezelf moeten afremmen anders doen je hersenen dat wel.

 

Stap 3: Begrip

Begrijpen wat de gevolgen zijn van een depressie is de volgende stap in het herstel. Dat je geheugen aangetast kan zijn doordat je hersenen zo min mogelijk willen onthouden door de overbelasting kan helpen te snappen wat er in je hoofd gebeurt. Daardoor vergeet je je  ineens afspraken. Je kunt het dan ook uitleggen aan je omgeving wat zorgt voor meer begrip. Psycho-educatie helpt dit inzicht te vergroten.

Stap 4: Pas je tempo aan

Mensen met een depressie  zijn  merken dat alles langzamer gaat én voelt.  Accepteren dat je lichaam het tempo aangeeft en dat dingen in slow motion lijken te gaan helpt bij het herstel.

Stap 5: Onderneem iets eenvoudigs

Zoek activiteiten die gemakkelijk zijn zoals kleuren voor volwassenen.  Je gedachten worden afgeleid.

Dit bericht is 40454 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail