Wachttijden GGZ hebben soms zelfmoord tot gevolg

Facebooktwitterlinkedinmail

6 januari 2017 – De lange wachttijden bij GGZ-instellingen zijn voor veel patiënten een lijdensweg, met soms zelfs zelfmoord tot gevolg. Dat stellen psychiaters, verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum, zo meldt BNR.

Ze schrijven dit in een open brief in de Volkskrant. De psychiaters zien een toenemend aantal patiënten dat na een zelfmoordpoging in het ziekenhuis terecht komt. Daarnaast rapporteert ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een stijgend aantal geslaagde zelfmoorden in de afgelopen tien jaar. ‘Veel patiënten moeten tegenwoordig maanden wachten op de juiste behandeling, vooral als het gaat om persoonlijkheidsstoornissen’, schrijven ze.

 Onverantwoord lange en onoverzienbare wachtlijst

11 van de ggz-instellingen rapporteerden een wachtlijst van meer dan zes maanden voordat kan worden begonnen met therapie van mensen met een borderline-persoonlijkheidsstoornis. Hiervan verwezen 3 instellingen naar elders voor behandeling vanwege een onverantwoord lange en onoverzienbare wachtlijst.

GGZ: Niet met één druk op de knop opgelost

Jacobine Geel van GGZ Nederland realiseert dat de wachtlijsten zeer ongewenst zijn. ‘Dat is doorgedrongen in Den Haag en bij verzekeraars. Dingen doen is het volgende’, reageert ze. ‘Iedereen moet zich verantwoordelijk voelen. Het is ingewikkeld, het is niet één druk op de knop. Maar er is abosluut een gevoel van verantwoordelijkheid.’

Geel zag de wachtlijsten de afgelopen jaren alleen maar groeien. ‘Soms is er te beperkte inkoop door verzekeraars, die sturen aan op kostenbeperking. Daarnaast is er een tekort aan psychiaters voor de complexe gevallen.’ Aan de GGZ is het nu de taak om het gesprek hoog op de agenda te krijgen. ‘Het is voor een deel onze verantwoordelijkheid, maar we zijn niet de enigen die het kunnen oplossen’, stelt Geel.

Ggz-instellingen voldoen niet aan norm

Zorgverzekeraars hebben met de ggz-instellingen afgesproken dat iemand niet langer dan 14 weken op de wachtlijst mag staan voordat hij wordt behandeld. In het onderzoek van de psychiaters kwam naar voren dat slechts 4 van de ggz-instellingen aan deze norm voldeden.

De psychiaters vragen zich af of de Nederlandse Zorg autoriteit (NZa) en de politiek zich voldoende bewust zijn van de omvang van de risico’s van het probleem rondom lange wachtlijsten. ‘De lange wachttijd betekent voor veel patiënten een lijdensweg, gepaard gaande met verminderde levenskwaliteit, soms leidend tot lichamelijke schade en zelfs zelfmoord(pogingen).’

Luister hier naar de reactie van Jacobine Geel, voorzitter GGZ

Luister hier naar de reactie van Esther van Fenema, één van de onderzoekers van het LUMC

Bron: bnr.nl

Dit bericht is 7457 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail