Veel uitval onder studenten door psychische problemen

Facebooktwitterlinkedinmail

15 augustus 2018 – Burn-outs, concentratieproblemen en angstaanvallen: steeds meer studenten hebben psychische problemen en komen op de overvolle wachtlijst van de psychologen. Dat meldt de Volkskrant op basis van een rondgang langs studentenhuisartsen.

Ook de studentenorganisaties herkennen dit probleem. “Wij zien ook dat studenten met bosjes uitvallen”, zegt Carline van Breugel van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). “We merken het bijvoorbeeld bij de studentenlijn, waar studenten naartoe bellen met problemen. En we horen het van onze bonden en de medezeggenschapsraden.”

Studentenpsychologen lieten in 2016 ook al weten dat een groeiend aantal studenten bij hen aan de bel trekt en de wachtlijsten langer werden. De probleemgevallen zijn volgens de psychologen steeds complexer.

Landelijk onderzoek naar de psychische problemen onder studenten is er niet, maar enkele onderwijsinstellingen nemen wel enquêtes af onder hun studenten. Zo concludeerde de Hogeschool Windesheim vorig jaar dat een op de vier studenten burn-outklachten heeft. Veel studenten gaven aan dat hierbij prestatiedruk een grote rol speelde, in hun studie en in hun sociale leven.

Studentenorganisaties vinden dat de eisen die aan studenten gesteld worden te hoog zijn geworden. Daar speelt volgens hen het afschaffen van de basisbeurs een grote rol.

Lees het hele artikel en bekijk de video op : nos.nl

Dit bericht is 7648 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail