14 november 2022 – 6 op de 10 jongeren in Nederland zegt zorgen te hebben door het stijgen van de prijzen in het afgelopen jaar. Ook geeft 1 op de 5 jongeren aan thuis met geldzorgen te maken te hebben. Dat veroorzaakt bij deze jongeren stress, frustratie, boosheid en verdriet. Ruim een kwart (28 procent) van die jongeren praat daar met niemand over. Dat blijkt uit een representatieve peiling van VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF Nederland, waarin ruim duizend jongeren, tussen de tien en achttien, zijn gevraagd naar hun ervaringen met geldzorgen.
‘Ik kan mijn vrienden niet thuis uitnodigen, want dat kost extra geld voor eten en drinken”, zegt één van de deelnemers aan de jongerenopiniepeiling. Uit de jongerenpeiling blijkt dat bijna één op de vijf (18%) van de jongeren met geldzorgen zich schaamt voor de geldzorgen thuis. En dat is zorgwekkend, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland: “Jongeren krijgen heel goed mee wat er aan de hand is. Maar als een kwart van de jongeren met niemand praat over de geldzorgen die zij ervaren, zal dat effect hebben op hun mentale welzijn en gevolgen hebben voor de mate waarin ze kunnen deelnemen in de samenleving. Door de zorgen bespreekbaar te maken, kunnen jongeren aangeven wat zij nodig hebben en kunnen ouders en professionals rond het kind kijken welke mogelijkheden daarvoor zijn.”
‘We zitten alleen nog maar thuis’, zegt een van de jongeren in de jongerenopiniepeiling. Een ander vertelt: ‘Ik merk het aan oudere kleren, waar ik ook niet mee mag spelen’. Weer andere jongeren zeggen: ‘Wij stoken hout om de verwarming uit te laten’ en ‘Ik vind het zielig voor mijn moeder’.
De VN-kinderrechtenorganisatie roept landelijke en lokale overheden op om kinderen centraal te stellen bij de aanpak van geldproblemen en armoede. Zo kunnen kinderen volwaardig mee blijven doen ondanks geldzorgen van henzelf of hun ouders. Ook benadrukt UNICEF het belang van het luisteren naar kinderen en jongeren. Door actief om hun mening te vragen, is er beter zicht op de problemen die jongeren ervaren en wat zij nodig hebben.
Jongerenopiniepeiling UNICEF
De peiling onder kinderen en jongeren van 10-18 jaar is de derde in een reeks onderzoeken die UNICEF Nederland dit jaar uitvoert. De kinderrechtenorganisatie doet de peilingen om te onderzoeken wat kinderen en jongeren bezighoudt en om op die manier de stem van jongeren te kunnen laten horen. UNICEF geeft zo invulling aan artikel 12 van het Kinderrechtenverdrag. Daarin staat dat kinderen het recht hebben om gehoord te worden en om hun mening te geven over zaken die hen aangaan. De Jongerenopiniepeiling is uitgevoerd door No Ties in opdracht van UNICEF Nederland. In totaal hebben 1.040 jongeren van 10 jaar tot 18 jaar aan het onderzoek. De resultaten zijn gewogen op leeftijd, geslacht, sociale klasse van het huishouden en regio.
Bron: persbericht
Dit bericht is 1147 keer gelezen.