Met de lesmodule #goedgenoeg de prestatiedruk onder jongeren terugdringen

Facebooktwitterlinkedinmail

22 april 2023 –  Hoe houd je je staande in een wereld waarin alles draait om beter, mooier en groter? 1 op de 3 jongeren ervaart prestatiedruk, wat veel ongezonde stress veroorzaakt. Toch wordt er niet veel over dit onderwerp gesproken. Daarom lanceert Young Impact, in samenwerking met psycholoog Thijs Launspach, de lesmodule #GoedGenoeg om prestatiedruk bespreekbaar te maken op scholen. Pjotr, die eerder al een nummer over prestatiedruk maakte, is het gezicht van het bijbehorende lespakket.

Lespakket
Het lespakket bevat onder andere een themales die ingaat op de oorzaken van prestatiedruk en handvatten biedt om iets tegen prestatiedruk te doen. Daarnaast komen ervaringsdeskundigen aan het woord en worden jongeren gestimuleerd om ervaringen met elkaar te delen. De inhoud is opgezet met Thijs Launspach, psycholoog en schrijver van het boek ‘Je bent al genoeg’ en MIND Us, een stichting die zich inzet voor de mentale gezondheid van jongeren. Docenten kunnen de themales zelf geven of ervoor kiezen om deze kosteloos door een Young Impact-trainer in de klas te laten verzorgen.

Thijs Launspach: “Jongeren staan momenteel onder grote druk: door school, hun ouders, verwachtingen onderling en door wat ze op hun socials zien over hoe het leven eruit moet zien. Daar maak ik me als psycholoog behoorlijk zorgen over. Ik geloof: wil je je in deze wereld staande houden, dan moet je op jezelf leren vertrouwen – en je niets aantrekken van de wereld die alleen maar zegt dat je ‘nog niet goed genoeg’ bent.”

Challenge
Met het lespakket en een social media campagne worden jongeren opgeroepen om mee te doen met de #GoedGenoeg challenge. Door het hele land gaan jongeren elkaar complimenten geven om daarmee de boodschap te verspreiden dat iedereen al ‘goed genoeg; is.
Wendy Kakebeeke, directeur van Young Impact: “Wij komen het hele jaar op veel scholen en signaleren dat prestatiedruk veel invloed heeft op de mentale gezondheid van jongeren. Wij maken het onderwerp bespreekbaar en stimuleren jongeren complimenten met elkaar uit te wisselen. Zo verleggen we de focus van presteren naar wat zij allemaal al bereikt hebben.”

Vierhonderd Haagse studenten in actie
Afgelopen week startte  de campagne bij ROC Mondriaan in Den Haag. Daar volgen ruim vierhonderd studenten de themales en wordt er massaal invulling gegeven aan de #GoedGenoeg challenge. Er worden vele complimentjes uitgewisseld en verspreid door het schoolgebouw. Thijs Launspach, Pjotr, YouTuber Qucee en KRO-NCRV presentator Klaas van Kruistum zijn ook aanwezig om met de studenten in gesprek te gaan over prestatiedruk.

Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag: “Heel goed dat hier uitgebreid aandacht voor gevraag wordt en het onderwerp bespreekbaar wordt gemaakt. Om goed te kunnen functioneren is het belangrijk dat je rust in je hoofd hebt. Ik hoop dat hiermee een positieve beweging tot stand komt.”
Benieuwd naar het gratis lespakket #GoedGenoeg? Bekijk het hier

Bron: young impact.nl

Dit bericht is 913 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail