Effect e-training bij angst en depressie niet bewezen

Facebooktwitterlinkedinmail

Angst

8 december 2016 – Er is geen bewijs dat online cognitieve trainingen bij jongeren angst en depressieve klachten voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek naar verschillende trainingen, waarop Leone de Voogd op 7 december promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam.

De Voogd onderzocht het effect van verschillende online cognitieve trainingen die gericht zijn op het verminderen van negatieve cognitieve processen. Het gaat bijvoorbeeld om een negatieve boodschap verbinden aan neutrale reacties op sociale media. Zo’n cognitieve vertekening kan angst en depressieve gevoelens versterken.

De Voogd onderzocht bij grote groepen jongeren zonder en met emotionele klachten of het trainen van aandacht voor positieve emoties voorkomt dat klachten ontstaan of erger worden. Het lukte bij beide groepen om de aandacht voor positieve emoties te vergroten. Ook verminderden angst en depressieve klachten en verbeterde de emotionele weerbaarheid, maar niet meer dan bij jongeren die de training niet kregen.

De Voogd sluit niet uit dat een aangepaste online training wel effect kan hebben, bijvoorbeeld als die is toegespitst op de klachten van de jongere of als de training leuker is om te doen.

Samenvatting proefschrift De Voogd (pdf)

Bron: nji.nl

Dit bericht is 5174 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail