Sterke stijging jongeren met anorexia die helemaal stoppen met eten en drinken

Facebooktwitterlinkedinmail

11 december 2020 – Zorgaanbieders  die jeugdigen met een eetstoornis behandelen zien een sterke stijging van het aantal patiënten met anorexia dat helemaal stopt met eten en drinken, de zogenoemde eet- en drinkweigeraars.  Het Amsterdam UMC had het afgelopen kwartaal  zeker vijftien jonge patiënten vanaf acht jaar, in behandeling die niets meer aten of drinken .  Vorig jaar was dat er slechts  één. Zonder direct bewijs is er een vermoeden dat er een relatie is met de coronacrisis. 

Angst om de controle te verliezen speelt een rol bij de ontwikkeling van anorexia. Doordat stress en emoties niet meer onder controle zijn, grijpt men daar datgene waar men wel grip op heeft en dat is eten en drinken. Het geeft het kind of de jongere een fijn gevoel om zoveel controle over zijn of haar lichaam te hebben.

Door het niet eten en drinken daalt het bloedsuikergehalte tot het niveau waardoor patiënten in een coma raken en zelfs kunnen overlijden.  Het UMC kan dit laatste voorkomen  met sondevoeding, maar op de lange termijn ontstaat er onherstelbare schade aan organen met name de nieren, is er kans op een groeistoornis en botontkalking.

Experts zien een relatie tussen de toegenomen ernst van eetstoornissen en  de coronacrisis. Uit eerder onderzoek is gebleken  dat het gebrek aan structuur en de beperkte bewegingsvrijheid symptomen verergeren. In de coronatijd voelen jongeren zich extreem eenzaam en machteloos.  Het isolement en de toename van het gebruik van social media kan versterkend werken en kan leiden tot gekopieerd gedrag.

De zorg voor deze jonge patiënten is erg intensief en tegelijkertijd staat het zorgsysteem al onder druk door de coronacrisis. Een verdere toename door bijvoorbeeld de sluiting van de scholen zou de situatie nog zorgwekkender kunnen maken.

Heb je vragen, dan mag je deze mailen naar info@stichtingkiem.nl of anoniem stellen in de chat op www.stichtingkiem.nl. Op deze site vind je informatiefilmpjes, een handleiding en veel tips wanneer er sprake is van een eetstoornis.

Bron en uitgebreid artikel : nos.nl

Dit bericht is 5807 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail