Bijna helft van alle Nederlanders is te zwaar, twee op de vijf is ontevreden hierover

Facebooktwitterlinkedinmail

12 september 2018 – Bijna de helft van alle volwassen Nederlanders heeft matig of ernstig overgewicht. Een op de vijf mensen met obesitas (ernstig overgewicht) heeft hier geen moeite mee, concludeert statistiekbureau CBS in een onderzoek. Twee op de vijf Nederlanders met ernstig overgewicht zijn hier echter wel ontevreden over, zo meldt NU.nl.

Ernstig overgewicht komt steeds vaker voor. Het percentage mensen dat zorgwekkend dik is, is sinds begin jaren tachtig bijna verdrievoudigd, van 5 procent naar 14 procent. Obesitas komt bij vrouwen (15 procent) iets vaker voor dan bij mannen (13 procent).

Mensen die te zwaar zijn, lijden aan morbide obesitas. Dit betekent dat zij direct een hoger risico lopen op ernstige gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, suikerziekte en onvruchtbaarheid. Ook kan morbide obesitas psychische klachten veroorzaken.

Zeven van de tien volwassenen zijn tevreden met gewicht
Van de volwassen mannen zijn er zeven op de tien tevreden met hun gewicht, tegen zes op de tien vrouwen.

De mate van overgewicht wordt gemeten met de zogeheten body mass index (BMI), het gewicht in kilo’s gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters. Bij een volwassene is sprake van matig overgewicht bij een BMI van 25 tot 30. Bij een BMI van 30 of hoger is er sprake van obesitas.

Bron: nu.nl

Dit bericht is 3218 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail