Nieuwe brochure voor mensen die leven met een suïcidale naaste

Facebooktwitterlinkedinmail

11 december 2020 – De nieuwe Ypsilonbrochure ‘Leven met een suïcidale naaste’ is uit. Een online brochure voor familieleden en naasten van iemand met gedachten aan zelfdoding. Marjan ter Avest, directeur van MIND Platform Psychische Gezondheid en Koos de Boed, voorzitter werkgroep Suïcidepreventie van MIND, hebben het eerste exemplaar virtueel in ontvangst genomen uit handen van Ypsilonvoorzitter Tanja Tillemans.

Ieder jaar doen ongeveer 50.000 mensen in Nederland een poging tot zelfdoding. Mensen met ouders, partners, kinderen, broers, zussen, vrienden en collega’s. Deze naasten zien hun dierbare worstelen met het leven. En ze worstelen mee, leven met ongerustheid en angst, met zorgen en vragen.

De brochure zit vol ervaringen, informatie en tips over hoe je je suïcidale naaste kunt ondersteunen. Over het taboe en de schaamte die over zelfdoding bestaan. Maar vooral over hoe je als naaste op de been blijft en van wie je daarbij hulp kunt krijgen.

‘Als je naaste op enig moment over suïcide begint, ook al is het met de toevoeging ‘maar ik ga het niet doen hoor’, laat het je nooit meer los.’

MIND Ypsilon is er voor naasten van mensen die psychosegevoelig zijn. Bij psychosegevoelige mensen komt zelfdoding en de gedachte daaraan veel voor.

De inhoud van de brochure is gebaseerd op de ervaringen, dilemma’s, gevoelens en behoeften van Ypsilonleden, voorgelegd aan experts (de werkgroep suïcidepreventie van MIND) en aan naasten die te maken hebben gehad met suïcidepogingen in hun directe omgeving. De brochure is gemaakt in samenwerking met MIND, 113 zelfmoordpreventie, Suïcide Preventie Centrum, Stichting Herstelproces, stichting Aurora, stichting Zelfbeschadiging en Plusminus.

Al in 1996 gaf Ypsilon een brochure voor naasten uit over het risico op zelfdoding. Er is nu, met name sinds de komst van 113 Zelfmoordpreventie, meer aandacht voor zelfdoding, maar nog steeds nauwelijks voor naasten. En gaat het al over naasten, dan in de rol van voorkómer van de suïcide. Over wat het voor die naaste zelf betekent en wat hij of zij nodig heeft gaat deze brochure.

De brochure is gratis te downloaden www.ypsilon.org/leven-met-een-suicidale-naaste.

De brochure is tot stand gekomen met hulp van door ZonMw en de stichting Vrienden van Ypsilon.

Bron: persbericht

Denk je aan zelfmoord?
Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem via de chat op www.113.nl of bel 113 (gebruikelijke telefoonkosten) of 0800-0113 (gratis).

 

Dit bericht is 6502 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail