SOA candida gelinkt aan schizofrenie en geheugenverlies

Facebooktwitterlinkedinmail

schizofrenie

6 mei 2016 – De seksueel overdraagbare schimmelinfectie candida wordt gelinkt aan schizofrenie bij mannen en lijkt ook het geheugen aan te tasten van vrouwen met psychische problemen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

De schimmel Candida albicans komt natuurlijk voor in het spijsverteringsstelsel. Maar wanneer die schimmel te veel groeit, kan hij bij kinderen spruw en bij volwassenen infecties van de geslachtsorganen veroorzaken.

Antilichamen
Uit de studie bleek dat 26 procent van 261 onderzochte mannen met schizofrenie antilichamen tegen een candida-infectie produceerden. Slechts 14 procent van de mannen die niet aan schizofrenie leden, bleek die antilichamen aan te maken.

Memorie
Vrouwen met schizofrenie en de hoogste waarden van antilichamen tegen candida bleken opmerkelijk slechter te presteren in geheugentests. Professor Emily Severance van de John Hopkins universiteit in Baltimore beklemtoont dat er weliswaar een link is tussen de schimmelinfectie en schizofrenie, maar dat “het veel te vroeg is om de candida-infectie aan te wijzen als oorzaak van de psychische ziektes of vice versa”.

Waakzaam
“De meeste candidabesmettingen kunnen in een vroeg stadium behandeld worden en artsen moeten waakzaam zijn voor deze infecties bij patiënten met schizofrenie”, stelt ze.

“Hoewel we geen direct verband kunnen aantonen tussen candida-infectie en hersenprocessen, tonen onze gegevens dat een factor die in verband staat met de candida-infectie en mogelijks het organisme zelf een rol speelt bij het aantasten van het geheugen van vrouwen met schizofrenie en een bipolaire stoornis. Dat moet nog verder onderzocht worden”.

Minder suiker en antibiotica
Professor Severance voegt er aan toe dat candida-infecties kunnen vermeden worden door de suikerconsumptie te verminderen, onnodige antibiotica te vermijden en een goede lichaamshygiëne. Normaal wordt candida onder controle gehouden door lichaamseigen bacteriën en het immuunsysteem.

De wetenschappers, die de resultaten van hun onderzoek publiceerden in het vakblad NPJ-Schizophrenia, gaan nu onderzoeken of er een oorzakelijk verband is tussen candida-infecties en geheugenproblemen. Vorig jaar suggereerde een andere studie dat angstaanvallen en depressie kunnen gelinkt worden aan bacteriën in de darmen.

Bron: hln.be

Dit bericht is 7812 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail