Tekort aan slaap is basis voor de epidemie van eenzaamheid

Facebooktwitterlinkedinmail

22 augustus 2018 – Mensen met slaapgebrek voelen zich eenzamer en zijn minder sociaal. Ze vermijden nauw contact op vrijwel dezelfde manier als mensen met sociale angst. Dat is de conclusie van een onderzoek door wetenschappers aan de University of California. De onderzoekers toonden bovendien aan dat personen met een slaaptekort ook door anderen sociaal onaantrekkelijker worden gevonden.

“Het blijkt dat  zelfs mensen die voldoende hadden geslapen, gevoelens van eenzaamheid ontwikkelden na slechts een korte ontmoeting met een persoon met  slaaptekort ,” aldus de onderzoekers.”De conclusies van het onderzoek tonen aan dat een wederzijdse relatie bestaat  tussen slaaptekort en sociaal isolement ,” zegt onderzoeksleider Matthew Walker, professor psychologie en neurowetenschappen aan de University of California. ”

“Bij de deelnemers aan het onderzoek werden hersenscans gemaakt en bekeken een video van een individu met een neutrale lichaamshouding dat op hen toeliep, waarbij ze op een stopknop konden duwen wanneer ze het gevoel hadden dat de naderende figuur hun persoonlijke ruimte binnenviel,” zegt Walker. “Wie aan slaaptekort leed, hield het naderende individu op een afstand die tussen 18 procent en 60 procent groter was dan in uitgeruste conditie.”

“Het gebrek aan slaap bleek verder ook een afstompende werking te hebben op het hersengebied die normaal sociale betrokkenheid zouden moeten stimuleren, zo bleek uit de hersenscans” aldus nog Matthew Walker. “Hoe minder men heeft geslapen, hoe minder men bereid is tot sociale interactie.”

“Dat gedrag zorgt ervoor dat iemand met slaaptekort op zijn beurt voor anderen sociaal minder aantrekkelijk lijkt, waardoor de sociaal-isolerende werking van het slaaptekort nog groter wordt. Deze vicieuze cirkel kan een belangrijke verklaring zijn voor het feit dat eenzaamheid ook voor de algemene volksgezondheid een belangrijk probleem is geworden.”

Gebleken is dat eenzaamheid het risico op een vroegtijdig overlijden met meer dan 45 procent verhoogt. Het overlijdensricio bij eenzaamheid ligt daarbij dubbel zo hoog als bij obesitas.”

Bron en gehele artikel : express.live

 

Dit bericht is 9225 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail