21 augustus 2019 – Bijna 2 op de 3 Nederlanders wil beter slapen. Maar doen daar weinig aan. Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar en ouder kampte vorig jaar met slaapproblemen, zo meldde het CBS gisteren.
Dat vergroot de kans op allerlei aandoeningen, waaronder depressie en dementie. Dit blijkt uit het slaaponderzoek van de Hersenstichting, Trimbos-instituut en IKEA dat is uitgevoerd onder 1.228 Nederlanders van 18 jaar en ouder.
63% van de Nederlanders geeft aan niet tevreden te zijn met hun slaapkwaliteit, maar neemt hiervoor geen maatregelen.
- 80% neemt beeldschermen mee naar bed
- 66% drinkt cafeïnehoudende dranken voordat ze gaan slapen
- 68% zegt alcohol te drinken in de avonduren.
Wat is goede en slechte slaap?
Goede en gezonde slaap bestaat uit voldoende uren slaap van goede kwaliteit.
- Nederlanders slapen over het algemeen voldoende lang. Toch slaapt 10% van jongeren (14+) en volwassenen korter dan de aanbevolen slaapduur.
- Slaapklachten, waaronder klachten van slapeloosheid en een slechte ervaren slaapkwaliteit, komen vaak voor – ook bij mensen die voldoende uren slapen. Vrouwen, pubers en jongvolwassenen, ouderen, lager opgeleide mensen en Nederlanders met een migratie-achtergrond hebben relatief meer last van slaapklachten.
Gevolgen van slechte slaap
Volwassenen die slecht slapen, hebben een verhoogd risico op obesitas, diabetes, kanker, coronaire hartziekte, beroerte, depressie en dementie. Er zijn aanwijzingen dat slechte slaap bij jongeren risico’s geven op obesitas, slechter cognitief functioneren en gedragsproblemen. Slechte slaap zorgt voor hoge economische en maatschappelijke kosten. Dat blijkt uit de strategische verkenning ‘Slechte slaap: een probleem voor de volksgezondheid?’
Tips voor betere nachtrust
Een goede nachtrust begint al overdag. Dit zijn enkele tips:
- Sta rond dezelfde tijd op, ook in het weekend.
- Zorg overdag voor voldoende licht.
- Doe overdag geen dutjes of powernaps.
- Kies overdag een moment om oplossingen te bedenken voor problemen.
- Sport regelmatig, maar niet later dan drie uur voor het slapen gaan.
- Eet geen zware maaltijden in de uren voor het slapen gaan.
- Drink geen alcohol of koffie in de uren voor het slapen gaan.
- Gebruik het uur voor het slapen om te ontspannen, bijvoorbeeld door te lezen of meditatie.
- Houd beeldschermen uit de slaapkamer.
- Zorg voor een rustige en donkere slaapkamer.
De slaaptips zijn in deze korte video geschikt gemaakt voor een brede groep mensen, waaronder laaggeletterden: eenvoudig taalgebruik, weinig tekst, aantrekkelijke en heldere visualisaties en ondersteuning via een voice-over.
De video kan ook goed ingezet worden door professionals, als middel om in de praktijk slaaphygiëne-regels te bespreken met laaggeletterde of laaggeschoolde cliënten. In gesprekken met professionals bleek dat deze slaaptips vaak onbekend zijn en dat dit soort informatie cliënten soms al enorm kan helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren.
Onderzoek met Hersenstichting en Ikea
Het onderzoek dat het Trimbos-instituut samen met de Hersenstichting en Ikea uitvoerde, geeft veel inzicht in slaapcijfers en slaapgedrag van Nederlanders. Het Trimbos-instituut, de Hersenstichting en Ikea slaan de handen ineen en gaan verder uitwerken wat zij samen kunnen doen om Nederland te helpen beter te slapen.
Bron: trimbos.nl
Dit bericht is 5590 keer gelezen.