CBS: in 2018 hadden bijna 3 miljoen Nederlanders slaapproblemen

Facebooktwitterlinkedinmail

20 augustus 2019 – Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar en ouder kampte vorig jaar met slaapproblemen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat komt neer op zo’n 2,9 miljoen Nederlanders. In 2017 sliep nog iets meer dan een vijfde van alle 25-plussers slecht.

In de Gezondheidsenquête wordt deelnemers gevraagd of zij in de voorafgaande twee weken last hebben gehad van problemen met slapen. In 2018 heeft 24 procent van de Nederlanders vanaf 25 jaar daar bevestigend op geantwoord. Dat komt neer op ongeveer 2,9 miljoen mensen. In 2017 ging het om 21 procent. Bij ruim 4 op de 10 van de slechte slapers belemmeren de slaapproblemen het dagelijks functioneren. Het gaat dan bijvoorbeeld om verminderde concentratie, vergeetachtigheid of een slecht humeur.

Van de werkenden meldde 19 procent dit euvel vorig jaar. Bij mensen die zichzelf arbeidsongeschikt noemden, was het aandeel slechte slapers 58 procent.

Mensen met een minder goede psychische gezondheid hebben drie keer zoveel kans op slaapproblemen hadden dan mensen met een goede psychische gezondheid.

Bij ruim vier op de tien slechte slapers belemmeren de slaapproblemen het dagelijks functioneren, aldus het CBS. Het gaat dan volgens het statistiekbureau bijvoorbeeld om verminderde concentratie, vergeetachtigheid of een slecht humeur.

 

 

Verhoogde kans op slaapproblemen bij slechtere gezondheid
Uit analyse op basis van de Gezondheidsenquête blijkt dat geestelijke gezondheid, langdurige aandoeningen en pijn samenhangen met de gemelde slaapproblemen. Psychisch ongezonde personen hadden een drie keer hogere kans op slaapproblemen dan anderen. Het hebben van vier of meer langdurige aandoeningen verhoogde 2,5-maal de kans op slaapproblemen. Ook hadden personen die in de voorafgaande vier weken pijn hadden een 1,8-keer hogere kans op slaapproblemen. Arbeidsongeschikten zijn ook vaker geestelijk ongezond en melden meer langdurige aandoeningen en pijn. Als hiervoor wordt gecorrigeerd, is nog steeds de kans groter dat ze slaapproblemen hebben.

Met dit onderzoek kan niet worden vastgesteld of aandoeningen, pijn en een minder goede psychische gezondheid slaapproblemen veroorzaken of dat deze juist veroorzaakt worden door slaapproblemen.

Voor uitgebreide grafieken en het hele artikel kijk op cbs.nl 

Bron: cbs.nl / nu.nl 

Dit bericht is 7195 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail