Recht op euthanasie bij psychische aandoeningen ligt moeilijker

Facebooktwitterlinkedinmail

9 februari 2023 – Hoewel er wettelijk geen onderscheid wordt gemaakt tussen euthanasie door fysiek of psychisch lijden, hebben meer mensen moeite met euthanasie vanwege psychische aandoeningen. Ook artsen vinden dit heel ingewikkeld. In aanloop naar de Week van de Euthanasie, van 6 tot en met 12 februari, onderzocht het EenVandaag Opiniepanel samen met omroep HUMAN hoe mensen denken over dit onderwerp.

De steun voor euthanasie in het algemeen is al jaren hoog: op dit moment vindt 93 procent dat het in principe moet kunnen. Voor euthanasie vanwege psychisch lijden is ook een meerderheid, al is de steun daar wel lager. Zeven op de tien (71 procent) zijn voorstander van dat recht.

Ook artsen worstelen met euthanasie bij psychisch lijden. In de euthanasiewet staat dat het lijden van een patiënt die euthanasie wil, ondraaglijk en uitzichtloos moet zijn. Dat betekent dus dat diegene niet meer kan genezen.

“Bij terminale kanker kun je dat vaststellen, omdat diegene doodgaat. In de psychiatrie is dat een totaal ander verhaal, want die aandoeningen zijn niet dodelijk”, legt psychiater Sisco van Veen uit. Hij promoveerde in 2022 op euthanasie in de psychiatrie. “Je maakt een eind aan het leven van iemand die lichamelijk gezond is, dat is voor artsen ontzettend belastend.”

Over het onderzoek
Dit onderzoek is gehouden in samenwerking met omroep HUMAN, van 9 tot en met 21 januari 2023, voor de documentaire Karo Wil Goed Dood. Aan het onderzoek deden 34.314 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee.

Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het Opiniepanel bestaat uit 80.000 leden.

De documentaire Karo Wil Goed Dood is vanaf 7 februari te zien op NPO Start en op 9 februari op NPO 3. 

Bron en uitgebreid artikel : EenVandaag,avrotros.nl 

Hulp nodig?  Praten helpt!

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: bel 0800-0113 of chat via 113.nl.

Dit bericht is 1844 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail