Gehoorverlies en depressie vaak hand in hand

Facebooktwitterlinkedinmail

2 maart 2018 – Slechthorendheid en depressie vertonen enkele overeenkomsten. Het zijn allebei aandoeningen waarvan de symptomen, zeker in de beginfase, niet altijd direct duidelijk zijn en waarbij men vaak wacht met het zoeken naar een oplossing. Ook is depressie vaker een gevolg van gehoorverlies dan gedacht, zo blijkt nu uit onderzoek. Maar, als de bijbehorende signalen op tijd opgemerkt worden, kan een passende behandeling veel uitkomst bieden, aldus Doof.nl.

Het spreekt voor zich dat slechthorendheid soms voor sombere momenten kan zorgen. Immers, als je mensen niet goed kan verstaan, ligt sociale isolatie op de loer. En wat te denken van de bijkomende stress en vermoeidheid, wanneer je je vaak moet inspannen om iets te kunnen horen. Lang niet bij iedereen leidt dit tot langdurige neerslachtigheid, maar depressie komt vaker voor bij slechthorende dan goed horende mensen. Dat blijkt uit onderzoek van het National Institute on Deafness and Other Communication Disorders (NIDCD).

Vroegsignalering van relaties tussen symptonen

Een oplossing ligt in elk geval voor de hand bij de juiste screening en behandeling van symptonen én het vroegsignaleren van een mogelijke relatie tussen die symptonen. Zeker bij ouderen is het goed om te onderzoeken wat er verder aan de hand kan zijn, wanneer zij zich bijvoorbeeld al lange tijd moe en verdrietig voelen. Vaak geven zij zelf niet aan dat ze slechter horen, doordat ze zich hier bijvoorbeeld voor schamen. En het is lang niet altijd te merken dat iemand slechter hoort. Met als gevolg dat ze mogelijk medicijnen krijgen tegen hun depressieve klachten, terwijl ze met een hooroplossing de kern van het probleem beter aanpakken.

Verder kijken dan gehoorverlies

Andersom geldt, dat iemand met het vinden van een passend hoortoestel ook niet altijd volledig geholpen is. Soms blijft iemand nog tegen bepaalde situaties aanlopen en kan het helpen om bijvoorbeeld met behulp van maatschappelijke begeleiding, therapie of cursussen een goede manier te vinden om om te leren gaan met slechthorendheid.

Bron: Doof.nl

Dit bericht is 4185 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail