Pieker jij veel? Het MINDCOG onderzoek zoekt deelnemers!

Facebooktwitterlinkedinmail

18 augustus 2022 – De MINDCOG-studie onderzoekt wat het effect is van therapeutische technieken zoals mindfulness en positief fantaseren op negatieve gedachten. Deze gedachten spelen een belangrijke rol in de gevoeligheid voor depressieve terugval.

Wat onderzoeken we?
Mensen met een gevoeligheid voor depressie hebben vaak last van aanhoudende negatieve gedachten, ook wanneer de depressieve periode voorbij is. Het kan als piekeren ervaren worden. Zij denken herhaaldelijk en bijna automatisch negatief over zichzelf, over hun toekomst, over de wereld. Met deze studie onderzoeken we hoe gedachten positief beïnvloed kunnen worden zodat de kans op terugval minder wordt.

Twee therapievormen
Daarvoor gebruiken we twee therapievormen: mindfulness en fantaseren. Mindfulness richt zich op het accepteren en loslaten van (negatieve) gedachten. Fantaseren richt zich meer op het stimuleren van positief denken. Eerder onderzoek heeft laten zien dat therapieën waar deze technieken onderdeel van zijn, terugval van depressie kunnen verminderen. Hoe deze technieken precies werken en welke techniek voor wie het meest geschikt is, is nog niet uitgebreid onderzocht. Dat proberen we in kaart te brengen met verschillende meetinstrumenten.

Wie kan meedoen?
Mannen en vrouwen tussen de 18-60 jaar, die:

  • of 2 of meer depressieve episodes hebben gehad in de afgelopen 10 jaar
  • die op dit moment niet elke dag antidepressieve medicijnen gebruiken
  • of nog nooit depressief zijn geweest

Hoe verloopt het onderzoek?
Het onderzoek bestaat uit een aantal onderdelen:

Geschiktheidsonderzoek
U komt de eerste keer voor een geschiktheidsonderzoek naar het onderzoekscentrum in het UMCG. Dit onderzoek duurt ongeveer 2 uur. Als u mee kunt doen aan het onderzoek, komt u daarna nog 5 keer voor een afspraak naar het UMCG.

Interventies
Voor het onderzoek leert u ook 2 therapieën: mindfulness en positief fantaseren. Hiervoor krijgt u 2 keer een professionele training van een expert. De trainingen zijn in het onderzoekscentrum en duren ongeveer 2 uur. Na de training doet u 6 dagen lang, elke dag één interventie-oefening via uw mobiele telefoon. Een oefening duurt maximaal 10 minuten.

Onderzoeksmetingen in het UMCG
Voor het onderzoek komt u 1 keer voor instructies over de metingen en daarna nog 4 keer voor onderzoeksmetingen.

Tijdens de onderzoeksmetingen doen we een aantal dingen:

  • we meten uw hersenactiviteit tijdens verschillende taken die uw aandacht en emotieverwerking met een EEG
  • we meten uw hartslag
  • u vult een paar vragenlijsten in

Deze bezoeken duren ongeveer 2,5 uur. Natuurlijk zorgen we ervoor dat we dit op een veilige manier doen, zodat we de kans op besmetting met corona zo klein mogelijk maken voor iedereen. Lees meer over hoe wij dat doen.

Onderzoeksmetingen thuis
Thuis vult u éénmalig een paar vragenlijsten in. De vragen gaan over uw gevoelens, persoonlijkheidskenmerken en verwachtingen met betrekking tot het onderzoek. Het invullen duurt in totaal ongeveer 65 minuten.

Daarnaast doet u 2 keer, 2 weken lang een paar metingen. Dat betekent dat u 2 weken meet, dan een maand rust heeft en dan nog 2 weken meet. Voor die metingen:

  • draagt u een activiteits-tracker. Dat is een soort horloge dat uw bewegingsactiviteit registreert.
  • houdt u via een app een dagboek bij over uw gedachten. U beantwoordt elke dag 10 keer een paar vragen over uw gevoelens en gedachten via uw mobiele telefoon. Het invullen duurt ongeveer 5 minuten.
  • doet u elke dag een kort spelletje van 5 minuten op uw telefoon. Zo meten we uw aandacht.
  • draagt u een eenvoudig meetinstrument dat uw hartslag meet. Deze draagt u 1 keer per week 24 uur lang.

Uw deelname aan het onderzoek is ongeveer 2 maanden.

Gerelateerde informatie:
Informatie over het meedoen aan medisch wetenschappelijk onderzoek

Meer weten of meedoen?
Wilt u meer weten over dit onderzoek, of wilt u meedoen? Bel of stuur een e-mail aan de coördinatoren van dit onderzoek, Marlijn Besten of Marie-José van Tol.

Stuur een bericht
050 361 82 99

Bron: umcg.nl

Dit bericht is 1779 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail