Online leersessie mensgerichte aanpak van verward gedrag

Facebooktwitterlinkedinmail

5 augustus 2020 – Het Kennisnetwerk verward gedrag organiseert op 10 september een online sessie over een mensgerichte aanpak van verward gedrag: Krachten bundelen in de buurt.

Werken aan een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag stond de afgelopen jaren hoog op de agenda. Gemeenten, sociale- en veiligheidsorganisaties, sociale professionals, wijkagenten, woningbouwmedewerkers, vrijwilligers, ervaringsdeskundigen en actieve buurtbewoners moeten samen zoeken naar manieren waarop we prettig en veilig samen kunnen leven in de wijk.

Persoonsgerichte aanpak

Maar hoe kom je tot een persoonsgerichte aanpak voor die groep waar levensbrede hulp nodig is, zodat zij optimaal kunnen deelnemen aan de samenleving? Denk aan mensen met ernstigste psychische of psychosociale problemen, mensen met dementie of een licht verstandelijke beperking (LVB). Het zorgen voor veiligheid – van zowel deze mensen als van omwonenden – en integratie in de wijk vormen hierin een belangrijk onderdeel. Deze omslag maken we niet van vandaag op morgen: we staan nog aan het begin. Hoe zorgen we dat de buurt er klaar voor is?

Online sessie
Alie Weerman, lector GGZ en Samenleving bij de Hogeschool Windesheim, verzorgt de aftrap en neemt je mee in de stand van het land. Alie Weerman pleit voor een sterkere integratie van geestelijke gezondheidszorg en maatschappelijke organisaties en promoveerde in 2016 cum laude aan de VU op het thema ervaringsdeskundige zorg- en dienstverleners.

Vervolgens krijg je een kijkje in de keuken van een inspirerende praktijk uit het land. De praktijkbeschrijving maakt duidelijk dat de meeste mensen best willen wonen in een buurt met niet alleen ‘ons soort mensen’, zo lang ze maar weten dat ze ergens terecht kunnen mocht er iets zijn.

Familie-ervaringsdeskundige Joke van der Meulen en Trista Hanssens, ervaringsdeskundige GGZ, reflecteren op deze praktijken. Immers, ervaringsdeskundigen weten bij uitstek wat de doelgroep nodig heeft om zich welkom te voelen. Ook weten zij als geen ander welke weerstand mensen met psychische problemen kunnen ondervinden. Wat valt hen op? Wat spreekt hen aan? Waar zien zij nog ontwikkelpunten? Er is ruimte voor interactie en vragen. Bovendien ontvangen alle deelnemers als eerste de publicatie ‘Krachten bundelen in de buurt, vijf inspirerende ggz-praktijken bekeken door ervaringsdeskundige bril’.

Aanmelden
Op de website van Movisie kun je je aanmelden voor de online leersessie. Je ontvangt kort van te voren een mail met een link naar de online sessie.

Meer informatie
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Christine Kuiper: c.kuiper(at)movisie.nl.

In het Kennisnetwerk verward gedrag bundelen het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) , Mind, Movisie, Trimbos-instituut, Phrenos, Platform 31 en Vilans op verzoek van ZonMw hun krachten om professionals, ervaringsdeskundigen en vrijwilligers te ondersteunen bij een effectieve mensgerichte aanpak van verward gedrag. Door gezamenlijk kennis te ontsluiten en samenhang aan te brengen in kennis die beschikbaar is rondom verward gedrag. Lees meer op: www.verwardgedrag.nl

Bron: hetccv.nl

Dit bericht is 2377 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail