Geen enkele gemeente haalt deadline voor draaiboek verwarde personen

Facebooktwitterlinkedinmail

verward

21 augustus 2016  – De Tweede Kamer wil opheldering van minister Schippers (Volksgezondheid) na berichten over haperende hulp aan verwarde personen, zo meldt de Telegraaf.

Gemeenten zouden uiterlijk deze zomer met een plan van aanpak komen over hulp aan mensen met een ernstige psychiatrische aandoening die mogelijk een gevaar vormen voor de samenleving. Gisteren werd echter bekend dat nog geen één gemeente zo’n draaiboek klaar heeft.

VVD en D66 noemen het uitblijven van de broodnodige gemeenteplannen ’onacceptabel’. PvdA en CDA vinden het ’zorgelijk’, de PVV ’zeer pijnlijk’. Van minister Schippers willen ze weten hoe het mogelijk is dat gemeenten massaal de deadline overschrijden en wat daarvan de gevolgen zijn.

Minister Schippers  laat weten nog niet op de zaak te willen ingaan. Ze had de Tweede Kamer eerder al beloofd om na het zomerreces met een brief te komen over deze kwestie. Tot die tijd doet ze er geen uitspraken over.

De meeste politieke partijen erkennen dat de materie niet eenvoudig is. Zo blijkt het in de praktijk nog steeds moeilijk te zijn om verwarde persoenen van de straat te halen zolang ze dat zelf niet willen. Ook is het moeilijk om de vele langs elkaar heen werkende instanties te stroomlijnen.

Minister Schippers heeft vlak voor de zomer een plan naar de Kamer gestuurd waardoor het mogelijk maakt om potentieel gevaarlijke mensen eerder, voor een korte periode te observeren en screenen. Familieleden van ernstig verwarde personen kijken hier reikhalzend naar uit. De Tweede Kamer is positief over het plan en kondigt aan vaart te zullen maken met het bespreken ervan.

Bron: telegraaf.nl

Dit bericht is 2646 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail