Depressie: wat kun je als naaste doen?

Facebooktwitterlinkedinmail

5 augustus 2020 – Wanneer je partner, familielid of vriend(in) een depressie heeft, dan merk je dat waarschijnlijk aan zijn of haar gedrag. Maar dat betekent nog niet dat je automatisch weet wat je voor hem of haar kunt betekenen. Je probeert je familielid, geliefde of vriend(in) waarschijnlijk zo goed mogelijk te steunen. Maar je bent geen behandelaar of professional. Psychiater Marjolijn de Kruif van PsyQ is gespecialiseerd in depressie en geeft advies.

Somber zijn, zichzelf terugtrekken: waarschijnlijk merk je wel aan het gedrag van je partner, familielid of vriend(in) dat hij of zij een depressie heeft. Je hebt misschien eerst de neiging om je naaste op te vrolijken. En je hoopt natuurlijk dat het vanzelf overgaat, maar dat is bij een depressie helaas niet zomaar het geval.

Als naaste wil je dolgraag iets doen. Maar hoe kun je het beste omgaan met mensen die een depressie hebben? Psychiater Marjolijn de Kruif geeft tips.

Ga het gesprek met elkaar aan
Een van de belangrijkste dingen die je volgens De Kruif kunt doen, is het gesprek met elkaar aangaan. Hoe lastig dit soms ook is. De Kruif: “Toon betrokkenheid bij je naaste met een depressie. Vraag hoe het met hem of haar gaat en wat hij of zij van jou verwacht.” Probeer tijdens het gesprek goed te luisteren zodat de ander zich gezien en gehoord voelt. “Je kunt dan eventueel samen een plan maken voor als het écht niet goed gaat met je naaste. Vraag hoe je dat zou kunnen merken en wat hij of zij dan prettig vindt dat jij doet”, adviseert De Kruif.

Verdiep je in depressie
Als je wilt begrijpen wat jouw naaste met een depressie ervaart, is het om slim je erin te verdiepen. Zoek uit wat een depressieve stoornis is, welke behandelingen er zijn en waar jullie terecht kunnen als het ineens erg slecht gaat. Waarom dat zo belangrijk is? De Kruif: “Je kunt nooit helemaal voelen wat iemand met een depressie doormaakt, maar je krijgt er in ieder geval wel meer begrip voor.”

Helpen met de dagelijkse dingen
Voor iemand met een depressie kunnen dagelijkse taken, zoals de boodschappen en het huishouden, soms een hele opgave zijn. Merk je dat bij jouw naaste met een depressie, dan kun je daarbij helpen. De Kruif vult aan: “We weten ook dat het voor mensen met een depressie belangrijk is om een dagstructuur te hebben. Zonder duidelijke structuur kan het lastig zijn dingen te ondernemen. Als naaste kun je hierin steunen. Spreek bijvoorbeeld een dagindeling af met vaste tijden voor verschillende activiteiten.”

Denk aan jezelf
Als partner, familielid of vriend(in) ga je zelf ook door een zware tijd. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. De Kruif: “Alles opgeven om je naaste te steunen is niet zo wenselijk en gezond. Dan houd je het niet vol.”

Daarnaast kan het helpen om te beseffen dat jij niet verantwoordelijk bent voor het herstel van je naaste, vertelt de psychiater: “Je probeert hem of haar waarschijnlijk zo goed mogelijk te steunen. Maar je bent geen behandelaar of professional. Als de ander niet opknapt, dan ligt dat niet aan jou.” Dit besef kan veel verlichting geven.

Zoek steun bij anderen als dat nodig is
Zoek steun bij anderen. Denk aan je huisarts, de behandelaar van je depressieve naaste of Labyrint in Perspectief, een stichting die zich inzet voor familieleden en vrienden van mensen met psychiatrische problemen. Maar wees ook niet bang om je zorgen met je depressieve naaste te delen.

Tot slot: is je naaste suïcidaal?
Bij een depressie kunnen ook symptomen zoals doodsgedachten of suïcidaliteit horen. Merk je dat dit bij jouw depressieve partner, familielid of vriend(in) speelt? Dan kun je het beste contact opnemen met je behandelaar, de doktersnachtdienst (vraag naar de crisisdienst) of113 zelfmoordpreventie

Bron: psyq.nl

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem via de chat op www.113.nl of bel 113 (gebruikelijke telefoonkosten) of 0800-0113 (gratis).

Dit bericht is 3434 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail