Massale diagnosefraude bij behandeling burn-out

Facebooktwitterlinkedinmail

19 maart 2021 – Tientallen psychologen declareren een behandeling voor een burn-out ten onrechte bij de zorgverzekeraar. En dat terwijl zo’n behandeling al in 2013 uit de basisverzekering is geschrapt. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer naar deze diagnosefraude. Één praktijk declareerde zelfs behandelingstrajecten in een luxe hotel voor tienduizenden euro’s.

Voor het onderzoek heeft Pointer een twintigtal grote en kleine GGZ-instellingen benaderd. Die gaven aan dat de behandeling voor burn-out bij de zorgverzekeraar via de basisverzekering kon worden gedeclareerd. Dat staat ook op sommige websites van instellingen te lezen.

In de praktijk blijkt dat psychologen burn-out vaak onder een ander label – bijvoorbeeld angststoornis – wegschrijven, zodat de behandeling alsnog wordt vergoed. Om de behandeling vergoed te krijgen is het namelijk noodzakelijk dat deze in de DSM-5 – een handboek van psychiatrische stoornissen – staat. Burn-out staat niet in de DSM-5. Sinds 2013 moet de werknemer de kosten voor zo’n behandeling zelf betalen.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat via een woordvoerder weten dat bij de diagnoses die gedeclareerd worden bij een zorgverzekeraar op zijn minst sprake is van onrechtmatig gedeclareerde zorg. Het ministerie is niet van plan op korte termijn de behandeling voor een burn-out weer via de basisverzekering te laten vergoeden.

Bron: pointer.kro-ncrv.nl 

Meer over dit onderzoek zondag om 19.00 op NPO Radio1

Dit bericht is 3170 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail