8 januari 2022 – Hare Majesteit Koningin Máxima neemt woensdagmiddag 12 januari deel aan de online interactieve denksessie ‘De twee gezichten van social media’. De bijeenkomst wordt georganiseerd door MIND met ondersteuning van Amsterdam Public Health en staat in het teken van de rol van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren. MIND zet zich in voor een psychisch gezonde samenleving en voor ondersteuning, begrip en zorg bij psychische problemen.
Sociale media zijn voor veel jongeren een plek waar zij contacten opdoen en onderhouden en waar zij een beeld van het leven en de maatschappij vormen. Zo dragen social media voor een deel bij aan de vorming van de identiteit van jongeren. Tegelijkertijd kunnen sociale media een negatieve invloed op de mentale gezondheid van jongeren hebben. Het gebruik kan leiden tot stress, slaaptekort en soms tot andere psychische klachten.
Interactieve denksessie over social media en psychische gezondheid
Tijdens de interactieve denksessie ‘De twee gezichten van social media’ gaan jongeren, influencers, wetenschappers, beleidsmakers en vertegenwoordigers van diverse social media platforms met elkaar in gesprek. Een influencer en een online ondernemer delen hun ervaringen met het gebruik van sociale media door jongeren en de relatie met mentale gezondheid. Aansluitend verkennen de deelnemers in groepjes de kansen en valkuilen van social media. Ook spreken ze over hoe de negatieve invloed van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren kan worden beperkt.
En hoe sociale media positief kunnen bijdragen aan de mentale gezondheid van jongeren bijvoorbeeld bij het doorbreken van taboes, het delen van kennis en informatie over weerbaarheid en verwijzen of bieden van laagdrempelige hulp. Koningin Máxima sluit bij enkele van deze gesprekken aan. De bijeenkomst wordt afgesloten met een gezamenlijke sessie waarbij een vertegenwoordiger van een social media platform, een wetenschapper en een student reflecteren op de bevindingen van de dag.
Bron: wijzijnmind.nl
Dit bericht is 1834 keer gelezen.