Kinderen die vaak verhuizen hebben meer kans op psychische klachten

Facebooktwitterlinkedinmail

emigreren-dozen-verhuizen

9 juni 2016 – Kinderen die vaak verhuizen hebben meer kans op klachten wanneer ze volwassen zijn. Volgens Brits onderzoek is de kans groter dat ze op latere leeftijd een psychische ziekte krijgen, een zelfmoordpoging doen, zich wenden tot gewelddadige criminaliteit of drugsgebruiken, melden buitenlandse media, zo meldt nu.nl 

Onderzoekers van de universiteit van Manchester verzamelden gegevens van 1,4 miljoen mensen uit Denemarken die werden gevolgd van hun geboorte tot hun vijftiende levensjaar. De data werd geregistreerd tussen 1971 en 1997. De resultaten zijn gepubliceerd in de American Journal of Preventive Medicine.

Het risico op negatieve gevolgen van verhuizen werd in drie categorieën verdeeld: zelfgericht geweld (zelfmoordpogingen, gewelddadige criminaliteit), psychische ziekten en drugsgebruik, en vroegtijdig overlijden door natuurlijke en onnatuurlijke oorzaak.

Nadelige gevolgen lijken het grootst bij meerdere verhuizingen tijdens de tienerjaren. Het aantal zelfmoordpogingen steeg gestaag wanneer de leeftijd toenam. Bij meerdere verhuizingen per jaar werd een stijging van gewelddadige overtredingen geconstateerd.

37 procent van de kinderen van wie de gegevens werd gebruikt in de studie, verhuisde minimaal eenmaal buiten eigen gemeentegrenzen voordat zij de leeftijd van 15 bereikten. Meerdere verhuizingen vonden voornamelijk plaats op jonge leeftijd.

Tijdens de analyse werd ook gekeken naar overige factoren die mogelijk invloed hebben op de gesteldheid van kinderen. Zo werd er onder andere gekeken naar inkomen, opleidingsniveau en arbeidssituatie van de families.

Hoofdonderzoeker Roger T. Webb hoopt met de resultaten aandacht te krijgen voor de problematiek. “Sociale diensten, scholen en andere openbare instellingen moeten waakzaam zijn voor de psychologische effecten van verhuizingen onder jongeren. Dat geldt voor zowel welgestelde als achtergestelde families.

Denemarken is momenteel het enige land waar dit onderzoek kan worden uitgevoerd omdat dergelijke gegevens alleen daar compleet en accuraat geregistreerd worden.

Bron: nu.nl 

Dit bericht is 7820 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail