Kinderen uit vechtscheiding in therapie

Facebooktwitterlinkedinmail

vechtscheiding

15 september 2016 – Veel kinderen waarvan de ouders in een vechtscheiding liggen kunnen te maken krijgen met ernstige lichamelijke en geestelijke klachten. Dat zegt klinisch psycholoog Margreet Visser van het Kinder- en Jeugdtraumacentrum in Haarlem. Om de problemen tegen te gaan, is ze een nieuw soort therapie gestart, zo meldt de NOS.

“Een vechtscheiding is niet alleen een gevecht tussen twee ouders, maar tussen twee dorpen”, zegt Visser. “Iedereen kiest voor vader of moeder, alleen het kind is de enige die in twee werelden leeft zonder dat hij of zij kan kiezen.” Dat kan resulteren in de klachten, die uiteenlopen van hoofdpijn en misselijkheid tot traumatische ervaringen en nachtmerries.

Vaders en moeders blijven vaak hangen in conflicten en zijn soms jarenlang bezig met slepende rechtszaken. “Er zijn echt kinderen die door die strijd niet weten hoe hun ouders ooit gewoon met elkaar zijn omgegaan.”

‘Uit de knel’

Om de strijd en destructieve patronen te doorbreken zijn het Kinder- en Jeugdtraumacentrum en het Lorentzhuis in Haarlem een nieuw soort interventie gestart. “We zetten zes gezinnen bij elkaar; ouders en kinderen”, zegt Margreet Visser. “En het doel is dat kinderen dan bevrijd worden uit de benarde situatie en dat ouders écht aan het werk gaan.”

Volgens Visser is het mooie aan de groepsinterventies, dat ouders elkaar zien reageren. “Het is namelijk vaak makkelijker om te zien dat andere echtparen raar doen, dan dat je zelf raar doet.” De psychologen proberen vooral de verbinding tussen de ouders terug te krijgen. “Dan komen kinderen wat minder klem in de situatie te zitten.”

Het gaat er écht om dat kinderen weer een stem krijgen en dat ze weer door iedereen worden gezien.

Margreet Visser, Kinder- en Jeugdtraumacentrum in Haarlem

Het project Kinderen in de knel is ontwikkeld, omdat behandelingen van ouders en kinderen in het verleden te weinig resultaat boekten. En daarbij wordt het kind centraal gesteld. Visser: “Het gaat er écht om dat kinderen weer een stem krijgen en dat ze weer door iedereen worden gezien.”

Daarbij speelt de sociale omgeving van het uit elkaar gevallen gezin een belangrijke rol. “Het zijn bijna allemaal heel sociale mensen. Opa’s en oma’s willen natuurlijk het beste voor hun kinderen, maar zéker voor hun kleinkinderen.”

Psycholoog Visser vindt dat er te veel scheidingen in het juridische circuit worden uitgevochten. “Ik denk dat dat ook niet helpt. Het is echt iets om goed na te gaan of zo’n familieaangelegenheid wel bij een rechter beslecht moet worden.”

Bron: nos.nl

Dit bericht is 5210 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail