Politie moet hulp blijven verlenen aan verwarde mensen

Facebooktwitterlinkedinmail

politie.arrestatie.s, verwarde personen

14 september 2016 – Vanaf 1 januari 2017 gaat de Nederlandse politie stoppen met de opvang en het vervoer van verwarde personen die geen strafbaar feit hebben gepleegd. Dat zei politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg van Amsterdam-Amstelland zondag in het televisieprogramma De Monitor. Volgens Groninger advocaat Hans Klopstra is dat in strijd met de wet, zo meldt RTVnoord.

Advocaat: “Als iemand psychisch in de war is en hulp nodig heeft moet de politie dat doen!”

‘Artikel 3 van de politiewet zegt dat de politie de rechtsorde moet handhaven en dat ze hulp moeten verlenen aan hen die deze behoeven’, zegt Hans Klopstra. Dus als iemand in de problemen komt, omdat hij psychisch in de war is en hulp nodig heeft dan moet de politie dat doen. Als de politie daadwerkelijk dit plan gaat uitvoeren zullen ze eerst de wet moeten veranderen. ‘

Hulpverlening
Klopstra snapt het plan van de politie wel. ‘De politie moet veel tijd en energie besteden aan het handhaven van de rechtsorde en de bezuinigen en de reorganisatie maken het niet gemakkelijk.’ Toch blijft hulpverlening een van de kerntaken van de politie hoe je het ook wendt en keert, aldus Klopstra.

Wet volgen
Martin Sitalsing, voorzitter van de Raad van Bestuur van Lentis, kan zich niet helemaal vinden in het commentaar van Klopstra op de actie van de politie. ‘Als Klopstra bedoelt dat de politie niet meer uittrekt om mee te helpen in een benauwde situatie, dan heeft hij gelijk. Maar ik denk dat de politie bedoelt dat zij niet mensen onnodig willen opsluiten die niet thuishoren in een politiecel. En daar volgt de politie wel de wet.’

Samenwerken
Dat de politie aan de bel trekt, snapt directeur Martin Sitalsing. ‘Iemand die geen strafbaar feit heeft gepleegd en toch wordt opgesloten. Dat is niet goed voor een verwarde patiënt.’ Toch benadrukt Sitalsing dat de politie met hen en de gemeente moet samenwerken om dit probleem in goede banen te leiden.

Plannen
Zoals het eruit ziet gaat Lentis kijken wat ze meer preventief kunnen doen. Dat houdt in dat ze meer de wijken in gaan, zodat Lentis in een veel vroeger stadium kunnen optreden. Als er wel sprake is van een crisis wil Lentis gaan kijken hoe ze een geschikte opvanglocatie kunnen vinden die voldoet aan de eisen. Daarnaast wil Lentis eerder adequaat hulp verlenen als er een crisis uitbreekt.

Bron en reportage: rtvnoord.nl

Dit bericht is 4553 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail