Tekort aan jeugdzorgwerkers is een gevaar voor kinderen volgens kinderrechters

Facebooktwitterlinkedinmail

7 augustus 2019 – Kinderrechters slaan alarm over het tekort aan jeugdzorgwerkers, waardoor de wachtlijsten voor kinderen bij de jeugdbescherming groeien. De rechters hebben tientallen geanonimiseerde zaken openbaar gedeeld op rechtspraak.nl om te laten zien met wat voor problemen kinderen te maken krijgen, meldt RTL Nieuws gisteren.

Susanne Tempel, werkzaam bij rechtbank Zeeland-West-Brabant,  publiceerde elf uitspraken waar geen jeugdzorgwerker bij betrokken is. “Door ze online te zetten, willen we laten zien wat er zoal bij de gezinnen speelt en waarom het zo belangrijk is dat er een oplossing komt”, aldus de kinderrechter.

 Jeugdbescherming Brabant geeft toe dat er een tekort is aan jeugdzorgwerkers. Bestuurslid René Meuwissen zegt tegen RTL Nieuws dat het werven van nieuwe mensen nog niet goed lukt. Daarnaast is door de hoge werkdruk  de uitstroom onder het  personeel groot.

Kinderombudsman luidde al eerder noodklok
Het probleem van tekorten in de jeugdzorg is niet nieuw. In maart luidde kinderombudsman Margrite Kalverboer ook al de noodklok. De kinderombudsman meldde dat kwetsbare kinderen  niet de hulp krijgen die ze nodig hebben.

De nieuwe Jeugdwet is vier jaar geleden ingegaan. Toen werd de jeugdzorg bij de gemeenten ondergebracht om zo  betere lokale samenwerking te bewerkstelligen en versnippering tegen te gaan.

Bron: nu.nl

 

Dit bericht is 2315 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail