Jongeren zijn sociale drinkers, waarbij de setting de mate bepaalt

Facebooktwitterlinkedinmail

15 september 2020 – Een glaasje alcohol wordt vaak gedronken in een sociale setting. Gedragswetenschapper Martine Groefsema onderzocht wanneer en waarom jongvolwassenen drinken in gezelschap. Ze promoveerde op 10 september aan de Radboud Universiteit.

‘Alcoholgebruik heeft een hele belangrijke sociale kant, dat leren we al met kinderchampagne’ zo vertelt Groefsema. ‘Veel van ons drinkgedrag vindt dan ook in gezelschap plaats.’ Voor haar onderzoek deed Groefsema experimenten met jongvolwassenen in het zogenaamde Barlab van de Radboud Universiteit (een onderzoekslab dat er uit ziet als een bar) en in de eigen drinkomgeving van jongeren. Het doel was om beter te verklaren waarom de één zich meer laat beïnvloeden dan de ander, en om toekomstig drinkgedrag te voorspellen.

Sneller drinken
De resultaten laten onder andere zien dat jongeren versnellen in hun drinktempo gedurende de avond, vooral als er vroeg begonnen wordt met drinken of als jongeren meer problematische drinkers zijn. Groefsema: ‘Dat heeft denk ik te maken met intentie van de avond, en de remmingen gaan waarschijnlijk ook weg na het gebruik van alcohol, wat weer zorgt voor sneller drinken.’ Door alcoholgebruik op deze unieke manier te meten, met behulp van de eigen telefoon van jongeren kon Groefsema dit soort versnellingen meten.  ‘Misschien in de kunnen we in de toekomst zo zelfs ‘ingrijpen’ op de momenten waarop het nodig is.’

Geen simpele verklaring
Drinkgedrag kon echter niet verklaard worden aan de hand van een aantal lichamelijke en cognitieve factoren. Zo was er geen verband met de gerapporteerde drinkmotieven. ‘Mensen die bijvoorbeeld zeggen dat ze een sociale drinker zijn, zie ik niet terugkomen in het onderzoek als mensen die extra veel drinken in gezelschap.’  Ook kon Groefsema drinkgedrag niet verklaren door te kijken naar reacties in de beloningsgebieden in de hersenen wanneer jongvolwassenen foto’s te zien kregen van mensen die samen dronken of wanneer ze ‘belonende’ slokjes bier ontvingen.

‘Er is wel degelijk een verband tussen groepsgrote, groepssamenstelling en tijd van de avond en alcoholgebruik, maar het is complex, er is niet één simpele verklaring. Sociaal drinken is waarschijnlijk een optelsom van factoren en die verschillen per situatie.  Naar mijn idee moet er in toekomstig onderzoek nog meer gekeken worden naar wat er precies gebeurt op dat moment dat er samen gedronken wordt en naar het samenspel van factoren.’

Bron: ru.nl

Dit bericht is 2056 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail