17 augustus 2016 – Nederlandse kinderen worden geregeld opgezadeld met grote pgb-schulden, omdat hun ouders of instanties het geld onterecht op hun naam hebben verkregen, aldus De Monitor (KRO-NCRV).
Volgens De Monitor wordt het pgb bewust of onbewust op oneigenlijke gronden aangevraagd en gaat het soms om met tienduizenden euro’s schuld. Kinderen worden opgezadeld met deze schulden doordat ouders of zorginstellingen een pgb voor het betreffende kind aanvroegen, maar dit naderhand niet goed kon verantwoorden.
De kinderen worden vanaf hun achttiende jaar hoofdelijk aansprakelijk en worden zij geconfronteerd met schuldeisers die het geld terugvorderen. Uitvoerende instanties laten De Monitor weten dat er juridisch gezien geen onderscheid gemaakt wordt tussen minderjarige of meerderjarige budgethouders.
Het verhaal van twee kinderen, die volgens hun vader moeten opdraaien voor een persoonsgebonden budget (pgb)-schuld van 77.000 en 34.000 euro lijkt geen uitzondering te zijn.
Een andere moeder zegt jarenlang onterecht pgb-geld te hebben ontvangen op naam van haar kind zonder dat ze zich daar bewust van was. Haar zoon van 17 krijgt binnenkort, als hij meerderjarig is, de rekening gepresenteerd. De moeder zelf zit al in een schuldsaneringstraject.
De Monitor kreeg meer verhalen binnen over kinderen die moeten opdraaien voor een schuld veroorzaakt door een ouder of zorginstelling, omdat zij het pgb-geld niet konden verantwoorden of zelfs fraude hebben gepleegd. Volgens Zilveren Kruis kunnen zij als uitvoeringsorgaan niet anders dan de schuld bij de rechthebbende neerleggen, ook al zijn dat minderjarigen. Het Zorgkantoor erkent het probleem en gaat in gesprek met het ministerie van VWS over een oplossing voor deze problematiek.
Bron: demonitor.ncrv.nl / skpir.nl
Dit bericht is 4025 keer gelezen.